Szója: húshelyettesítő, laktató táplálék, és üzemanyag

Írta: ,

Cikkünkben összeszedtük, hogy miért érdemes szóját fogyasztani, melyik autógyár használja autók előállítására, és hogyan készül belőle szósz és tofu.

Helyettesíti a húst

A köztudatban a szója a vegetáriánus táplálkozás egyik húst helyettesítő növénye.

Az ember ősidők óta termeszti, a szója volt az egyik első termény a világon. Kínából származik, ahol az „5 szent gabona” közé sorolták, annak ellenére, hogy hüvelyes termésű.

A színe többféle lehet: sárga, vörös, zöld vagy fekete. Egyszerre táplálék és gyógyszer.

A keménysége miatt nagyon hosszú főzést igényel. Olajat, „tejet” és tofut is készítenek belőle.

Szójaültetvények

Európába és Amerikába a 18. században jutott el.

Amerikába nagy mennyiségben szállították, de nem mint táplálékot, hanem mint olcsó nehezéket a teherhajókban.

Később farmerek kezdték el termeszteni, hogy legyen az állataiknak elég takarmány.

Amikor kutatási eredményekből kiderült, hogy a szójában sok értékes olaj és fehérje van, a farmerek az ültetvényeiket lecserélték szójaültetvényekre.

Az Egyesült Államok hamarosan szójanagyhatalom lett.