Szója: húshelyettesítő, laktató táplálék, és üzemanyag

Írta: ,

Cikkünkben összeszedtük, hogy miért érdemes szóját fogyasztani, melyik autógyár használja autók előállítására, és hogyan készül belőle szósz és tofu.

Helyettesíti a húst

1/6 Helyettesíti a húst

A köztudatban a szója a vegetáriánus táplálkozás egyik húst helyettesítő növénye.

Az ember ősidők óta termeszti, a szója volt az egyik első termény a világon. Kínából származik, ahol az „5 szent gabona” közé sorolták, annak ellenére, hogy hüvelyes termésű.

A színe többféle lehet: sárga, vörös, zöld vagy fekete. Egyszerre táplálék és gyógyszer.

A keménysége miatt nagyon hosszú főzést igényel. Olajat, „tejet” és tofut is készítenek belőle.

Szójaültetvények

2/6 Szójaültetvények

Európába és Amerikába a 18. században jutott el.

Amerikába nagy mennyiségben szállították, de nem mint táplálékot, hanem mint olcsó nehezéket a teherhajókban.

Később farmerek kezdték el termeszteni, hogy legyen az állataiknak elég takarmány.

Amikor kutatási eredményekből kiderült, hogy a szójában sok értékes olaj és fehérje van, a farmerek az ültetvényeiket lecserélték szójaültetvényekre.

Az Egyesült Államok hamarosan szójanagyhatalom lett. 

Szójabab az autóban

3/6 Szójabab az autóban

Ipari célokra, műanyagok előállítására is használják a szóját.

Henry Ford, a híres autógyáros egyszer szójababot szórt a földre, és azt mondta a fejlesztő mérnökeinek, hogy csináljanak belőle valamit.

A mérnökök a szójából nagy ellenállású műanyagot készítettek, amit beépítettek az autókba.

Ez a műanyag olyan erős, hogy baltával sem lehet széttörni.

Attól kezdve a Ford autógyárban egy autó előállításához körülbelül 30 kg szójababot használtak fel. 

Tápláló, laktató

4/6 Tápláló, laktató

A II. világháborúban különleges jelentősége volt a szójának, mert kiváló olaj- és fehérjeforrásnak bizonyult, így hosszú időre elűzte az éhséget, és tápláló anyagokkal látta el a testet.

Az 1950-es években ismét visszasüllyedt az állati takarmányok sorába.

Értékeit a 70-es, 80-as években fedezték fel újra. Magyarországon a 80-as években került be a köztudatba. 

Hatása az egészségre

5/6 Hatása az egészségre

A szója nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz.

Ellenszere a csontritkulásnak, a magas vérnyomásnak, a ráknak.

Olyan anyagok is vannak benne, amelyek fokozzák a szervezet vírusokkal szembeni ellenálló képességét.

Azonban erős allergiát válthat ki, ami asztmába torkollhat. Egyesek nehezen tudják megemészteni, annyira felpuffadnak tőle

Szójaszósz

6/6 Szójaszósz

A keleti konyha előszeretettel alkalamazza a szójaszószt. Erjesztett és erjesztés nélküli változata is van.

Az erjesztett szójaszósz kojival készül, ami egy ritka gombafajtával kezelt rizs.

Ezzel, valamint sóval és vízzel keverik össze a főtt szójababot, és beoltják élesztővel. Ezután a masszát néhány hónapig erjedni hagyják. 

Erjesztés nélkül állítják elő a tofut, kevésbé ismert nevén a kínai szójatúrót vagy babtúrót. Fogyasztható magában, levesekben, szószokban, öntetekben.

Az erjesztett tofut nagyon kedvelik a kínaiak: bőséges zsiradékban kisütve, fűszerezve fogyasztják.