Már szinte mindenhol lehet kapni: csonterősítő és fogyasztó csodazöldség

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Már szinte mindenhol lehet kapni: csonterősítő és fogyasztó csodazöldség

A Földközi-tenger vidékéről és a Közel-Keletről származó finomságot arrafelé garbanzo bab néven is ismerik. Az olasz, a görög, az indiai, az arab, a spanyol és a portugál konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, de Magyarországon is egyre többen szeretik. Összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért érdemes belőle enni!

Az erős csontokért

A csicseriborsóban lévő vas, a foszfát, a kalcium, a magnézium, a mangán, a cink és a K-vitamin mind hozzájárul ahhoz, hogy megtartsd a csontsűrűségedet, illetve szükség esetén akár növeld. 

A kalcium és a foszfát egyensúlya adja meg, hogy a szervezeted milyen gyorsan és milyen hatékonyan képes csontszövetet „gyártani”. 
 
Egyensúly alatt azt értjük, hogy a túl csekély és a túl bőséges bevitel ugyanúgy gyengébb csontokat eredményezhet. K-vitamin hiány esetén pedig sajnos megnő a törésveszély, amivel nemcsak időskorban érdemes tisztában lenned.
Jóllakva fogyhatsz vele

A már sokszor említett élelmi rostoknak hatalmas szerepük van az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Amennyiben eleget viszel be belőlük, könnyedén elősegítheted a hosszabban tartó jóllakottság-érzetet, ezáltal csökken a teljes kalóriabeviteled. 

Arról nem is beszélve, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása – a megfelelő súllyal egyetemben – eleve csökkenti a metabolikus szindróma, s a korai halálozás kockázatát.

 
Meghoztuk a kedved a csicseriborsó-evéshez? Jó étvágyat hozzá!