Szervezetünk csodája, a máj

Jankovics Anna
Írta: ,
Szervezetünk csodája, a máj
A máj sokoldalúsága elképesztő, ahogyan az is, hogy ez az egyetlen olyan szervünk, mely képes regenerálódni, azaz visszanőni. Ezt már az ókori görögök is tudták, gondoljunk csak a Prométheusz-mítoszra. Prométheusz egy titán volt, aki ellopta a tüzet az istenektől, és az embereknek adta. Ennek az lett a következménye, hogy büntetésből a Kaukázus egy sziklájához láncolták, ahol egy Ethlon nevű óriás sas minden nap marcangolta a máját, ami másnapra visszanőtt.
Az epetermelés
A máj az anyagcsere legfontosabb szerve, epét termel az epehólyag, az emésztés számára. Ez az emésztőnedv a zsírok felbontását segíti elő. Hatóanyagai az epesavas sók, melyek az óriás zsírmolekulákat szétbontják, hogy a zsírbontó enzimek könnyebben végezhessék a dolgukat. Az epe 82%-át víz alkotja.
Ha az epe besűrűsödik, kövek képződhetnek. Ezért fontos – többek között -, hogy sok folyadékot fogyasszunk. A máj vagy epehólyag megbetegedése esetén – mivel az epefesték sárga – tünetként besárgulhatunk.
Szénhidrátok
A máj fenntartja a normális vércukorszintet azáltal, hogy cukorraktár, és szükség esetén lebontja a glikogént. Ez által biztosítja azt, hogy sejtjeink ne haljanak éhen, mondjuk a reggeli futás közben.
A máj képes arra is, hogy a nem szénhidrát alapanyagból cukrot varázsoljon, amikor nagy terhelésnek, vagy éhezésnek vagyunk kitéve. A szervezet igénye szerint épít és bont mindenféle szükséges cukrot.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!