Szentként tisztelik: 5 érdekesség az olíváról

Írta: ,

A világ számos vidékén szentként tisztelik az olajfát. Terméséből, melynek érett állapotban gyümölcsös íze van, pástétomot is készítenek,. Mi mindent lehet még tudni ezekről a táplálékokról? Reméljük, hogy az olívaolaj és az olajbogyó kedvelői érdeklődéssel fogják olvasni cikkünket!

A szentként tisztelt olajfa

Az ókori görög mitológiában Pallasz Athéné egy olajfát ajándékoz Attika városának, hogy a pártfogója lehessen, így szerezve előnyt a tengeristennel, Poszeidónnal szemben.

A világirodalomban az olajfa gyakran szerepel teremtés- és eredetmítoszokban. A mediterrán országokban a halhatatlanság jelképe.

A Bibliában egy galamb olajfalevelet hoz Noénak, amikor a víz már eléggé leapad.

Amikor Noé újra elengedi a galambot, és az nem tér vissza, ráeszmél, hogy Isten haragja lecsillapodott, és a hajó lakói hamarosan otthonra lelnek majd a szárazföldön. 

Az olajbogyó nem csupán táplálék volt, olaja kozmetikai szerek alapanyagául is szolgált. Egyiptomban Ízisz királynő tanította meg az embereket az olajfa különféle kedvező tulajdonságaira. 

Olajfa, olajbogyó, olívaolaj

Az olajfa több száz évig is elél, és akár 15 méter magasra is megnőhet, ha nem metszik meg az ágait abból a célból, hogy a bogyóit könnyebben le tudják szedni. Levelei örökzöldek.

Bizonyos fajtákat bogyóként, étkezéskor fogyasztják, más fajtákból inkább olajat készítenek. Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Portugáliában, Franciaországban, Cipruson és Szlovéniában vannak a legnagyobb olajfa-termő vidékek.

Világszerte sok száz fajta olajfa létezik, ebből négyszáz Európában van.