A szénsavas italok tönkre tesznek – bizony, még az ásványvíz is

Sándor Alexandra
Írta: ,
A szénsavas italok tönkre tesznek – bizony, még az ásványvíz is

Hagyjuk az elhízást és a fogszuvasodást, ezeket már úgyis untig emlegeti mindenki. Most olyan negatív egészségügyi hatásokat gyűjtöttünk össze, melyeket bár tudományos eredmények támasztanak alá, egyelőre nem szokás róluk nyíltan beszélni.

Felgyorsítják az öregedést

Azok, akik naponta két doboz kólának megfelelő mennyiségű szénsavas üdítőt fogyasztanak, gyorsabban öregszenek, mint akik elkerülik a szénsavas üdítőket – derül ki a Kaliforniai Egyetem 2014-es kutatásából.

A tudósok a résztvevők kromoszómáinak szerkezetéből, pontosabban az azok végén lévő sapkaszerű telomerek hosszából állapították meg, hogy a „bubis” frissítők szerelmeseinél lassabban és kevésbé hatékonyan megy végbe a sejtek megújulása, ráadásul ez a folyamat az idő múlásával egyre hanyatlik.


Tudtad? 7 szörnyűség, amit a diétás kóla művel a testeddel


Érdekesség, hogy a kutatók a telomerek hosszának megőrzésétől remélik az örök fiatalság kulcsát, tehát többnyire az ellentétes folyamat lehetőségeit keresik.

Összefüggésben állnak a rákkal

Azok a nők, akik hetente több mint két egységnyi cukros üdítőt isznak, magasabb mellrák-kockázattal szembesülnek – vonták le a következtetést a kanadai Laval Egyetem szakértői.

Rávilágítottak, hogy minél több ilyet iszik valaki, annál sűrűbb az emlőjének mirigyállománya, mely közismerten a betegség rizikófaktora.

Egyelőre viszont tisztázatlan, mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében, így további kutatások folynak a témakörben.

Miután a több sejtet tartalmazó sűrűbb mirigyállományban nagyobb esély van a rosszindulatú burjánzás kialakulására, Dr. Anne Trigg brit onkológus hozzátette, hogy akár négyszeresére is növekedhet emiatt a mellrák-kockázat.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?