5 tény, miszerint tönkre tesznek a szénsavas italok – igen, az ásványvíz is!

Kovács Andrea
Írta: ,
5 tény, miszerint tönkre tesznek a szénsavas italok – igen, az ásványvíz is!

Hagyjuk az elhízást és a fogszuvasodást, ezeket már úgyis untig emlegeti mindenki. Most olyan negatív egészségügyi hatásokat gyűjtöttünk össze, melyeket bár tudományos eredmények támasztanak alá, egyelőre nem szokás róluk nyíltan beszélni.

Cukor iránti sóvárgást okoznak Kép forrása: depositphotos.com

A bűvös napi kétdobozos határ fölötti üdítőfogyasztás tompítja az ízlelőbimbók érzékenységét, aminek következtében az érintettek minden addiginál több és édesebb cukros aromát kíván majd igényeinek kielégítésére – nyilatkozták a brit Bangori Egyetem munkatársai.

Mivel az édes íz szoros kapcsolatban áll az agy jutalomközpontjával, az emberek késztetést éreznek az örömforrás pótlására.

Ezt a jelenséget súlyosbítják a buborékok, hiszen a szén-dioxid még intenzívebbé teszi a fogyasztás élményét. Dr. Hans-Peter Kubis elmondta, hogy ezzel magyarázható, miért részesítik előnyben sokkal többen a szénsavas ásványvizet.

Összefüggésben állnak a rákkal Kép forrása: depositphotos.com

Azok a nők, akik hetente több mint két egységnyi cukros üdítőt isznak, magasabb mellrák-kockázattal szembesülnek – vonták le a következtetést a kanadai Laval Egyetem szakértői.

Rávilágítottak, hogy minél több ilyet iszik valaki, annál sűrűbb az emlőjének mirigyállománya, mely közismerten a betegség rizikófaktora.

Egyelőre viszont tisztázatlan, mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében, így további kutatások folynak a témakörben.

Miután a több sejtet tartalmazó sűrűbb mirigyállományban nagyobb esély van a rosszindulatú burjánzás kialakulására, Dr. Anne Trigg brit onkológus hozzátette, hogy akár négyszeresére is növekedhet emiatt a mellrák-kockázat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!