Szemes vagy őrölt kávé? Mindkettő jó lehet, ha...

Zabolai Margit
Írta: ,

A boltokban óriási a választék őrölt kávéból, és az újabban egyre több helyen megjelenő szemes kávé sokaknak amolyan úri huncutságnak tűnik. Hiszen miért vacakolnánk még ezzel is, ha sokkal kényelmesebb az őrölt használata? A baristák és gasztroguruk szerint a már előre ledarált kávéból is lehet persze jó kávét főzni, de ami azt illeti, ezzel valójában jóval nehezebb a dolgod. (x)

Nem nagy meglepetés, hogy a jó kávé alapja a jó minőségű alapanyag. Lehet valakinek akárhány év barista tapasztalata és milliós kávégépe, ha silány a kávé, akkor az abból készült ital is az lesz. Természetesen ma már remek minőségű őrölt kávét is lehet kapni, amelyek aromazáró csomagolása segít, hogy a kávéélmény maximális legyen – legalábbis eleinte.

Biztosan észrevetted már, hogy amikor felbontod a kávés zacskót, szinte megcirógatja az arcodat az isteni kávéillat, ez az élmény azonban egyre kevésbé és kevésbé lesz intenzív, ahogyan közelítesz a zacskó alja felé. Természetesen nem azért, mert felül jobb minőségű kávé van, mint lent, hanem azért, mert lehetetlen felbontás után megőrizni az eredeti aromát.

A már megőrölt kávészemekből ugyanis hihetetlenül gyorsan szökni kezd az aroma, ami aztán a lefőzött kávé ízén, illatán is meg fog látszani. A kibontott és tasakjában hagyott őrölt kávé így nagyon gyorsan veszít a minőségéből, és élvezhető italt csak akkor lehet készíteni belőle, ha frissen tartod. Ez azonban nem is olyan könnyű feladat: állandó hőmérséklet, páramentes környezet, hermetikusan zárható doboz szükséges hozzá, és még ekkor is minden alkalommal, amikor a tárolót kinyitod – tehát akárhányszor kávét készítesz – kiszökik valamennyi aroma, és romlik a kávé minősége.

A szemes kávé ezzel szemben magába zárva tartja az illatokat és az aromákat, frissen őrölve tehát mindig azt a minőséget adja, mint egy frissen felnyitott őrölt kávé – sőt még jobbat, hiszen itt a darálás és bezacskózás között sem telik el idő.

A szárazon tartás természetesen itt is fontos, de a szemes kávé sokkal kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra, mint őrölt formájában, vagyis sokkal kevesebb vele a dolgod, mégis magasabb minőséget élvezhetsz. Ebből a szempontból tehát a szemes kávé használata valójában sokkal egyszerűbb, főleg, ha olyan kávégépet használsz, ami már automatikusan elvégzi helyetted a darálást is.

Kép: yulianni/depositphotos.com

Attól függően, hogy milyen módon készíted el, és hogyan iszod a kávét, más-más őrlési finomságra van szükség. A legfinomabbra a török kávét főzik, hiszen itt benne is maradnak a szemek az italban, ezt követi az eszpresszó, a kotyogós, filteres, és francia nyomásos kávék pedig durvább őrlési módot kívánnak meg.

Ma már az őrlést az automata kávégépek elvégzik helyetted: közvetlenül a kávé lefőzése előtt pont olyan mennyiségben és minőségben darálják le a kávészemeket, amilyen kávét épp szeretnél. Habár az előre ledarált kávéból sem lehetetlen minőségi italt készíteni, ám mégis érezhetően alulmaradnak a friss kávébabbal szemben.

Bien tipp: A Philips LatteGo 3200 automata kávéfőzője gombnyomásra elvégez helyetted mindent. 5 féle kávét készíthetsz el vele, beleértve a selymesen krémes lattét is, a 12 féle őrlési fokozat pedig segít megtalálni a számodra legjobb finomságot, így mindig kávéházi minőségű kávét fogyaszthatsz, frissen őrölt kávébabból, fölösleges macera nélkül.

Érdekel a kávézás? Olvasd el a többi cikkünket is a témában!