Melyik étel után sóvárogsz? Erre a vegyületre van szüksége a szervezetednek

Sándor Alexandra
Írta: ,
Melyik étel után sóvárogsz? Erre a vegyületre van szüksége a szervezetednek

Kép forrása: unsplash.com

Az éhség és az egy bizonyos kaja utáni sóvárgás nem ugyanaz. Előbbi általános tápanyaghiányra figyelmeztet, utóbbi pedig talán arra, hogy egy bizonyos vegyületre nagy szüksége lenne éppen a szervezetednek. Segítünk, hogy ha legközelebb megkívánod a cukorkát vagy a csokit, egészségesebb alternatívát tudj választani!

Cukorka

Előfordulhat, hogy krómhiányos vagy. Ez az ásványi anyag könnyíti meg, hogy a sejtjeid hasznosítsák a vérben lévő glükózt.

Cukorbetegek bevonásával készült kutatások pedig bizonyítják, hogy a rendszeres krómpótlás megóvja az érintetteket a szélsőséges vércukorszint-ingadozástól
 
Amennyiben tényleg ez a sóvárgásod oka, egyél több májat, vesét, marhahúst, csirkét, sárgarépát, burgonyát, brokkolit, spárgát, teljes kiőrlésű gabonát és tojást!
Jég

Ha észrevetted, hogy olykor kifejezetten jólesik egy kis extra jeget kérned az italodba, megeshet, hogy vashiányos vérszegény vagy.

Az összefüggés hátterével még az orvosok sincsenek tisztában, de elképzelhetőnek tartják, hogy a jég csillapítja a betegség egyik jellegzetes tünetét, az égő érzéssel járó szájüregi gyulladást.
 
Amennyiben a jégmániád fáradtsággal és energiahiánnyal is párosul, mielőbb fordulj orvoshoz! A legjobb vasforrás egyébként a vörös hús, a teljes kiőrlésű kenyér, a füge, a sárgabarack, a spenót és a lencse.