Sosem hitted volna, mit tartalmaznak az energiaitalok!

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Kíváncsi vagy, hogy a koffein mellett még milyen anyagokat juttatsz a szervezetedbe, mikor elkortyolsz egy energiaitalt? Most megtudhatod!

Az energiaitalok káros hatásairól rengeteg szóbeszéd kering. Ilyenkor veszélyes adalékokról, a szervezetre káros összetevőkről lehet hallani – de vajon mi igaz ebből az egészből? Nos, jobb, ha tudod, hogy az energiaitalok között is számít, hogy milyen minőséget választasz!

A prémium márkák termékei ugyanis egyáltalán nem olyan silány alapanyagokat tartalmaznak, mint amikre a sokszor szajkózott rémhírek alapján gondolnál. Az első és legfontosabb tudnivaló például, hogy ezeknek az energiaitaloknak a dobozán mindig pontosan fel vannak tüntetve a termékösszetevők, amik rendszerint jó minőségű hozzávalókat jelentenek.

Sok energiaital például tartósítószert sem tartalmaz, a szavatosság megőrzése érdekében ugyanis pasztőrözéssel tartósítják őket, kikerülve így azokat a káros anyagokat és ízfokozókat, amiket amúgy bármilyen hétköznapi élelmiszerben megtalálsz.

Az energiaitaloknak ráadásul 90 százaléka víz, a fennmaradó 10 százalék jelentős részét pedig a cukor, a koffein és a különböző vitaminok teszik ki. A sokak által mumusnak tartott taurin – ami amúgy az emberi szervezetben (például az agyban, az idegrendszerben, vagy az anyatejben) is előforduló kéntartamú aminosav  – pedig 2012 óta egy termékbe sem kerül bele Magyarországon, a kiemelt adóterhek miatt! Emellett azt is kevesen tudják, hogy egy palack energiaital koffeintartalma egy csésze kávé koffeintartalmának felel meg (80 mg/250 ml). Sőt, tekintve, hogy a különböző erősségűre főzött kávéknál ez az érték csak becsülhető, valójában kizárólag az energiaitalok esetében lehetsz biztos abban, hogy pontosan mennyi koffeint juttatsz egy adag élénkítő itallal a szervezetedbe!