5 étel, amit sose lenne szabad nyersen fogyasztani – Életveszélyesek is lehetnek

Kerekes Vivien
Írta: ,

Mindenki tudja, hogy a tojást és a húst nyersen tilos megenni, ugyanis ilyen állapotukban életveszélyesek is lehetnek. Az viszont már kevésbé elterjedt, hogy ezen kívül még számos olyan élelmiszer létezik, amit csak sütés vagy főzés után lenne szabad fogyasztani. Most össze is gyűjtöttünk néhányat, amire érdemes odafigyelned!

Krumpli Kép forrása: 123rf.com

Sütve és főzve nagyon finom, de nyers állapotában inkább ne fogyaszd a krumplit!

Ez a zöldség ugyanis köztudottan sok keményítőt tartalmaz, amit nem tudunk megemészteni, így nem csak felpuffaszt, de kellemetlen bélműködési folyamatokat indít be.

Még veszélyesebb a helyzet, ha a krumplit előtte melegebb helyen tartottad, és elkezdett megzöldülni. Ilyenkor a szalonin nevezetű mérgező anyag jelenik meg rajta, ami nem csak nyersen, de még sütve-főzve is nagyon veszélyes ételmérgezést okoz!

Vörösbab Kép forrása: pinterest.com

A vörösbab nagyon egészséges és finom, ha megfelelően van elkészítve - nyersen viszont közel sem ez a helyzet.

Noha ez a hüvelyes zöldségféle tele van fehérjével, rostokkal és antioxidánsokkal, főzés nélkül nagyon rossz hatással van a gyomorra.

Egészséges összetevői mellett ugyanis fitohemagglutinin toxin is található benne, aminek hatására épp olyan tüneteket észlelhetsz, mint egy ételmérgezés során.

Az erős hányingert és a betegséget kiküszöbölheted azzal, ha beáztatod, és legalább fél órán át főzöd. Egyébként az itthon népszerűbb tarka- és fehérbabban is megtalálható ez a vegyület, de szerencsére sokkal alacsonyabb mértékben.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján