5 étel, amit sose fogyassz miután lejárt a szavatossági ideje – Hallucinációt is okozhatnak

Szirák Viki
Írta: ,

Amikor boltban vásárolsz, biztosan te is ellenőrzöd az ételek szavatosságát, hiszen sokszor az illat és a kinézet nagyon megtévesztő lehet. Bizonyos élelmiszereket nyugodtan lehet fogyasztani pár nappal később is, hiszen a címkén szereplő időpont leginkább azt jelzi, meddig szuper a minősége, ám bajod akkor sem lesz, ha ezek után eszed meg. Azonban az alábbi ételeknél már vigyázni kell, ezeket ugyanis semmiképpen sem jó ötlet a szavatossági idő lejárta után megenni!

Noha a rozskenyérnek elég hosszú a szavatossági ideje, jobb, ha ezek után már nem fogyasztod el!

Amikor ugyanis átlépi a határidőt, elkezd növekedni benne egy növényi kórokozó, az anyarozs (vagy varjúköröm) nevezetű gabonaparazita.

Míg egy szimpla kenyér a szavatosság lejárta után megpenészedik, és rosszullét tüneteit eredményezi, addig a fent említett parazita az LSD-vel megegyező alkaloidokat termel, ez pedig komoly hallucinációt, sőt, halálos mérgezést is okozhat.

Ezért fontos, hogy duplán odafigyelj a rozskenyér szavatossági idejére!

Mindegy, hol vásároltad meg őket, a málna, eper, és az ehhez hasonló bogyófélék nagyon rövid élettartammal rendelkeznek.

Általában három napig maradnak ízletesek (az áfonya a hűtőben tartva egy kicsit tovább), ám ezután pépesebbé válik az állaguk, majd fogékonnyá válnak a Cyclospora cayetanensis nevezetű baktériumra.

Ha olyan gyümölcsöt eszel, amiben ez a kórokozó megtalálható, rövidesen fájdalmas görcsöket, hasmenést, hányást, és további ételmérgezéshez hasonló tüneteket tapasztalhatsz magadon.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni