Hallottál már a sörélesztőpehelyről? Ennek a reform alapanyagnak a te konyhádban is ott a helye!

Írta: ,

A sörélesztő pehely leginkább a vegetáriánus és vegán konyha alapanyaga, ugyanis számtalan olyan vitamin, nyomelem és ásványi anyag van benne, amit a húst és állati alapanyagokat mellőző embereknek rendszeresen pótolniuk kell. A sörélesztő pehely kiváló a sajt helyettesítésére, és még azok is fogyasztatják, akik candidával küszködnek. Mutatjuk, mit kell tudnod erről a csodálatos alapanyagról!

A sörélesztőpehely egy inaktivált élesztő, tehát nevével ellentétben a hagyományosan ismert élesztő, vagy a sör sem található meg benne. Ez azt jelenti, hogy a sörélesztőpehely nem járul hozzá sem a káros baktériumok, sem a gombák szaporodásához, tehát aki emiatt él szigorú diétán, nyugodtan beillesztheti az étkezésébe ezt a hasznos alapanyagot.

Miért olyan sokoldalú és nélkülözhetetlen ez az alapanyag?

Azért szeretik olyan nagyon az állati alapanyagokat mellőző emberek a sörélesztőpelyhet, mert nagyon sok benne a fehérje, miközben tele van B-vitaminokkal, káliummal, szelénnel, cinkkel, magnéziummal és foszforral. Mivel bővelkedik B-vitaminokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és a fontos B12-vitamin is megtalálható benne), továbbá folsavban is gazdag, igazán ideális választás azok számára, akik nem, csak kevés húst fogyasztanak. Pozitív tulajdonságait erősíti, hogy a sörélesztőpehelyben még a vas is ott van. Persze, mindez nem jelenti azt, hogy aki „hagyományos” étrendet követ, az ne fogyaszthatna sörélesztőpelyhet. Sőt! A felsoroltak miatt a sörélesztőpehely mindenkinek ajánlható, de jó szolgálatot tesz akkor, ha gyengék a körmeid, lassan nő a hajad, vagy problémás a bőröd. Szinte az összes szépségvitamin a felsorolt vitaminokra épít, csak a sörélesztőpehely jóval olcsóbb.

Az említetteken felül a sörélesztőpehely segíti a sebgyógyulást, a regenerációt, immunerősítő, vírus- és gombaölő, valamint antibakteriális hatása is ismert.

Mire figyelj a vásárlásnál?

A sörélesztő pehely gluténmentes, de nagyon sok változatát liszttel, vagy más kivonatokkal dúsítják. Ez azt jelenti, hogy a sörélesztőpehely már búcsúzhat a gluténmentes jelzőtől, illetve ugyanakkora adagja kevésbé is lesz hatékony, hiszen mellette ott van a liszt, vagy akár a malátakivonat. A legtöbb receptben is külön, önmagában javasolják a sörélesztőpehely adagolását, tehát érdemesebb kicsit többet rászánni a vásárlásnál, és megvenni a tiszta, gluténmentes változatot. 300 gramm gluténmentes sörélesztőpehely kb. 1500 forint, de nagyon sokoldalúan felhasználhatod majd, és tényleg különleges, új ízvilággal ismerkedhetsz meg általa.

Hogyan használhatod fel?

Bármennyire is furcsa, de a sörélesztőpehelynek parmezános íze van, ezért bármire rászórhatod, amire egyébként parmezánt reszelnél. A tésztaételeken túl nagyon jól passzol a salátákhoz, a krémlevesekhez. Sőt, néhány hozzávaló segítségével pillanatok alatt isteni sajtszószt csinálhatsz belőle, amit aztán szintén felhasználhatsz tészták mellé, péksüteményekhez, vagy akár csak mártogatósnak. Hidegen sajtolt olajjal is érdemes összekeverni, így ízletes, krémes „vajat” kapsz, mégpedig főzés nélkül. Szinte minden fűszerrel tökéletesen harmonizál, de nagyszerűen passzol hozzá a fokhagyma és a vöröshagyma, valamint a zöldfűszerek.

Sörélesztőpelyhes „sajtszósz”

Ha kedvet kaptál, érdemes az elsők között kipróbálnod ezt a receptet, főleg akkor, ha egészségügyi, vagy elvi szempontok miatt nem eszel, nem ehetsz tejtermékeket.

Hozzávalók: 90 gramm víz, 10 gramm sörélesztőpehely, 8 gramm tápióka liszt (helyettesíthető más keményítővel, liszttel is, pl. kukoricakeményítő, a lényeg a sűrítő funkció), egy csipet só, kevés vörös-és fokhagymapor, valamint egy csipet őrölt piros paprika.

Elkészítése: Keverd össze a hozzávalókat egy habverő segítségével, majd tedd fel főni. Állandó kevergetés mellett kb. 1 perc szükséges ahhoz, hogy szép nyúlós, csomómentes és állagában, ízében sajtszószra emlékeztető masszát kapj.

Képek forrása: gdolgikh/Depositphotos, belchonock/Depositphotos