„Slow food”: egészséges és ízletes ételek fogyasztása ráérősen

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
„Slow food”: egészséges és ízletes ételek fogyasztása ráérősen

Az 1980-as években, amikor a gyorséttermek hirtelen megsokasodtak, Rómában, a Spanyol lépcsőnél egy „lassú” étterem nyitotta meg kapuit. Gondolhatod, hogy a jókedélyű, barátkozós olasz emberek életszemléletének tökéletesen megfelel, ha egészséges ételeiket ráérősen, beszélgetés közben fogyaszthatják el.

Gyors kontra lassú

A slow food étkezés ellentéte a fast foodnak, a gyorsétkezésnek.

Tudjuk, milyen a gyorsétkezés: félkész, mesterséges adalékokkal kiegészített alapanyagokból előállított ételek fogyasztását jelenti.

Aki a gyorsétkezést választja, az hamar túl akar lenni az evésen, például azért, mert nincs elég ideje, vagy mert nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy nyugodt körülményeket teremtsen a táplálkozáshoz.

Ami biztos, az az, hogy ez a táplálkozásmód egészségtelen

Egészséges ételek, jó ízek

A slow food kifejezés jelentését nem tükrözi világosan a szó szerinti fordítás: „lassú étkezés”.

Ennek a fogalomnak a hátterében inkább a kényelmes, ráérős, élvezettel elköltött étkezés áll, amihez jó minőségű, egészséges ételek adják az alapot.

Gondoljunk a mediterrán népek terített asztalaira, ahogy társaságban körbeülik, és derűsen, beszélgetve élvezik az élet és az ételek örömeit. 

A slow food táplálkozás filozófiája a hagyományos módon előllított élelmiszerekre épül.

Az élelmiszereket helyi termelők adják, ezáltal a tömeges állattartás és a géntechnológia egészségkárosító hátrányai nem mennek a minőség rovására.