„Slow food”: egészséges és ízletes ételek fogyasztása ráérősen

Írta: ,

Az 1980-as években, amikor a gyorséttermek hirtelen megsokasodtak, Rómában, a Spanyol lépcsőnél egy „lassú” étterem nyitotta meg kapuit. Gondolhatod, hogy a jókedélyű, barátkozós olasz emberek életszemléletének tökéletesen megfelel, ha egészséges ételeiket ráérősen, beszélgetés közben fogyaszthatják el.

Gyors kontra lassú

1/5 Gyors kontra lassú

A slow food étkezés ellentéte a fast foodnak, a gyorsétkezésnek.

Tudjuk, milyen a gyorsétkezés: félkész, mesterséges adalékokkal kiegészített alapanyagokból előállított ételek fogyasztását jelenti.

Aki a gyorsétkezést választja, az hamar túl akar lenni az evésen, például azért, mert nincs elég ideje, vagy mert nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy nyugodt körülményeket teremtsen a táplálkozáshoz.

Ami biztos, az az, hogy ez a táplálkozásmód egészségtelen

Egészséges ételek, jó ízek

2/5 Egészséges ételek, jó ízek

A slow food kifejezés jelentését nem tükrözi világosan a szó szerinti fordítás: „lassú étkezés”.

Ennek a fogalomnak a hátterében inkább a kényelmes, ráérős, élvezettel elköltött étkezés áll, amihez jó minőségű, egészséges ételek adják az alapot.

Gondoljunk a mediterrán népek terített asztalaira, ahogy társaságban körbeülik, és derűsen, beszélgetve élvezik az élet és az ételek örömeit. 

A slow food táplálkozás filozófiája a hagyományos módon előllított élelmiszerekre épül.

Az élelmiszereket helyi termelők adják, ezáltal a tömeges állattartás és a géntechnológia egészségkárosító hátrányai nem mennek a minőség rovására. 

A slow food mozgalom

3/5 A slow food mozgalom

Mint már mondtuk, Olaszországból indult el.

Eredetileg a gyorsétkezések ellen indították, hogy az egészségtelen globalizációs étkezési szokásokat helyi élelmiszerek és receptek felelevenítésével helyettesítsék.

Carlo Petrini 1986-ban nyitotta meg éttermét a római Spanyol lépcsőnél, ahol regionális élelmiszerek és tradicionális hangulat szolgáltatásával csalogatta be a vendégeket.

A jó ízek és a tudatos táplálkozás elválaszthatatlan részei a slow food táplálkozásnak. 

Előnyei

4/5 Előnyei

Az egészséges táplálkozás nemcsak a testnek, hanem a léleknek és a közérzetnek is jót tesz.

Javítja az emésztést, eltelíti a gyomrot, így a szervezet már nem fog üres kalóriákra éhezni.

Az ízek és az étkezés élvezete a legfontosabb.

A fast foodnak is lehet kedvező hatása, ami például a salátáit illeti, de ebben az esetben az időtakarékosság lényegesebb tényező az asztali örömöknél. 

Önellátás

5/5 Önellátás

A slow food táplálkozás hívei az otthonukhoz tartozó erkélyen vagy kertben maguk is előteremthetik táplálékaikat.

A bio feltételek mellett nevelt sárgarépa, fejessaláta, borsó, burgonya, cukkini, paradicsom stb. és a fűszernövények még inkább hozzájárulnak a test és a lélek egészségéhez, és persze az a tudat is, hogy magunk gondoztuk őket.

Akár az ablakpárkányokon is termeszthetünk zöldségeket, ha van elég hely. 

A tudatos, minőségi táplálkozásra való nevelés fontos a gyerekek jelenét és jövőjét illetően is.

Nemcsak azért, hogy megismerjék a gyümölcsöket, a zöldségeket, és azoknak az egészségre gyakorolt hatásait, hanem azért is, hogy megbecsüljék a tiszta ételeket, és azokat válasszák a biológiailag értéktelenek helyett.