A sertéshús és a bevándorlásellenesség, avagy az étel kulturális szerepe manapság

Irimiás Alíz
Írta: ,

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és valóban jelentősége van annak, hogy mit eszünk, és hogyan beszélünk róla. Úgy is mondhatnánk: az étel a személyiségünk része. Mindenkinek mást jelent egy finom ebéd, illetve a kultúrák, az egyes nyelvek további izgalmas jelentést adnak ahhoz, ami a tányéron van.

Népek nyelve – az étel

Egy dán nyelvtudós érdeklődését akkor keltette fel az étel ilyen kontextusban, amikor az óvodában tanulmányozta a gyerekek nyelvhasználatát. Megdöbbent, amikor az egyik tanár megkérdezett egy bevándorló gyermeket, hogy mi van az uzsonnásdobozában, és azért tartották egészségtelennek az elemózsiáját, mert nem hagyományos, dán rozskenyeret hozott, hanem pita volt a dobozban.

Az étel az egyik legjellemzőbb kulturális és politikai sajátossága egy népnek.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy néhány amerikai szülő komoly vitákat folytat az édességekről és a desszertekről, amelyek az amerikai gyerekek legkedveltebb táplálékának számítanak, Franciaországban viszont megtanítják a gyerekeket kritizálni az ételt, Svédországban pedig elsődlegesnek tartják, hogy mindenki ugyanazt az ennivalót egye, mert szerintük ez utal leginkább az egyenlőségre.

A bűnös sertés

Néhány évvel ezelőtt néhány iskolában levették a sertést a gyermekek menüjéről, mintegy válaszként az elhatalmasodó globalizációra és a bevándorlásra. Ekkor egy városi tanács megszavazta, hogy az iskolákban dán ételt kell felszolgálni a gyerekeknek, ami természetesen sertést is tartalmaz (Dánia élelmiszeripara a sertéstenyésztésen alapul).

A hagyományos ételnek számító sertéshús tehát nem csupán a tradíciót, de a bevándorlásellenességet is erőteljesen magába foglalta.

2016-ban népszavazást tartottak arról, hogy melyek a legfontosabb dán értékek, amelyek között a sertés előkelő helyet kapott.

A fenti esetek jól mutatják, hogy egy jellegtelennek számító étel (például sertéshús vagy rozskenyér) hogyan válik szimbólummá, és továbbgondolva azt is jelentheti, hogy aki sertéshúst eszik, nyíltan bevándorlásellenes nézeteket vall.

Régebben sokkal inkább a munkánk határozott meg minket, kevésbé az, hogy mit eszünk, manapság azonban az étel jelenti azt, hogy kik vagyunk valójában. Vegánnak lenni nem azt jelenti, hogy különleges vagy, csupán azt, hogy egy másik csoportnak vagy a tagja.

Az Egyesült Államokban a szülők arról beszélgetnek, hogy egészséges-e az étel, mégis ott küzdenek a legtöbben az elhízásból származó egészségügyi problémákkal.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!