Sárgaborsó – Emiatt a világ egyik legegészségesebb étele

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Sárgaborsó – Emiatt a világ egyik legegészségesebb étele

Tudtad, hogy sárgaborsó mint termés nem létezik? A zöldborsó héját lehántják ‒ a legvékonyabb héjától is megfosztják ‒, megszárítják, így lesz sárga színű a borsó. Azért félgömb alakú, mert a szárítás és a tisztítás hatására, természetes módon szétesik két lencse formájú részre. Száraz borsónak és feles borsónak is nevezik.

Véd a betegségektől
A sárgaborsóban levő aminosavak számos betegség ellen védelmet nyújtanak. Az izoflavin gátolja a női és férfi nemi szervek elrákosodását. A molibdén segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A tartós élelmiszerekben (felvágottakban, konzervekben) sok szulfát fordul elő, ami pulzusszám-emelkedést és fejfájást okozhat.
 
A szervezet által eltárolt molibdén akadályozza a szulfátok ártó hatásainak kialakulását. A triptofán szerepet játszik az alvászavar és a depresszió megszüntetésében. A pantoténsav jelentős a zsírégetésben, az immunrendszer erősítésében, a fokozott lelki és fizikai igénybevétel okozta kellemetlenségek enyhítésében. 
Vegetáriánusnak is ideális tápanyagforrás
Mivel a héj hiányzik róla, a rosttartalma sokkal alacsonyabb, mint a zöldborsóé, de azért így is tobzódik vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok fehérjét tartalmaz, ezért laktatja a gyomrot, táplálja az izmokat, nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású.
 
A vegetáriánusok számára ideális táplálék, mert benne van az, ami a húsban. A benne lévő B-vitaminok és a magnézium kedvezően befolyásolják az idegrendszer működését.
 
Káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást, ezért szívbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv