Rossz hírünk van: nincs negatív kalóriás étel!

Nagy Niki
Írta: ,

Pedig milyen szépen hangzik! A mítosz úgy szól, hogy néhány étel (például az ananász) kevesebb kalóriát tartalmaz, mint amennyire szükségünk van ahhoz, hogy megemésszük – így gyakorlatilag fogyunk, ha eszünk. Ez azonban egyáltalán nincs így, legnagyobb sajnálatunkra.

Hogyan működik ez a kalória dolog?

Valójában nem nehéz kimatekozni, hogy a negatív kalóriás ételek létezése csupán mítosz, ha érted, hogyan működik az emésztésed.

A legalapvetőbb elv az, hogy amit megeszel, az lát el energiával egész napra: az energiát kalóriában (is) mérjük, és a bevitt kalóriákat égeti el a szervezeted nap közben ahhoz, hogy megfelelően működjön a tested.

Mindenkinél kicsit más az az alap kalóriamennyiség, ami mellett hatékonyan tud működni a szervezete, és minden életstílushoz más-más étrend illik, pontosan ezért. Ha többet mozogsz, több energiára van szükséged, ha egész nap a gépnél ülsz, kevesebbre.

A kalória az energia mértékegysége, az ételek kalóriatartalma pedig azt mutatja meg, mennyi energiát nyersz azzal, ha megeszed őket.

Azt azonban nem lehet pontosan megállapítani, egy ételnek a megemésztéséhez mennyi kalóriára van szükséged, ugyanis az ételek felszívódásához szükséges energiát nem lehet izoláltan mérni – a szervezeted az összes bevitt kalóriamennyiséget használja, nem pedig a különböző ételekben találhatót.