Rémálom az egészséges táplálkozás?

Jankovics Anna
Írta: ,

Húsz éve az jelentette az egészséges táplálkozást, ha olyan ételt ettünk, amiben minden benne volt. Azaz a fehérje, a zsír, a szénhidrát, a vitamin, az ásványi anyag, a rost. Aztán jöttek a fogyókúrás őrület, a sportmánia, az egészséges táplálkozásra vonatkozó divatok. Ennek köszönhetően mára ott tartunk, hogy szinte mindenki elégedetlen magával, és evési zavarai vannak hosszabb-rövidebb időre. Megéri?

Sóvárgás és undor
A szervezet ösztönösen tudja azt, hogy mi a jó neki. Kérdés, hogy képesek vagyunk-e a szervezet jelzéseire objektíven odafigyelni. Vannak, akik nem bírják meginni a tejet, mert egyszerűen undorodnak tőle. 
 
Vannak, akik a hússal, vannak, akik a hallal vannak ugyanígy, és vannak, akik bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket kerülnek – és nem azért, mert nem bírja az epéjük, hanem egyszerűen irtóznak tőle. 
 
Ez valószínűleg azért van, mert bizonyos élelmiszerekben olyan anyag, vegyület van, amire nincs szüksége a szervezetüknek. Ez az „undor” érzet az életkorral nagyban változhat. Nem csak megszerethetünk egy-egy élelmiszert, hanem megutálhatunk olyat, melyet addig szerettünk.
A füstölt áruk károsak?
Igen és nem. Nem káros az a füstölt hús, aminek füstölése – precízen – a hagyományok szerint történik. 
 
Ugyanis nem mindegy, hogy milyen fa füstje felett füstölődik, nem mindegy, hogyan készítik elő a húst, nem mindegy az időtartam sem, ahogy sok más sem ebben a technológiában.
 
Füstölés kapcsán a húsban nitritek (műtrágya alapanyag, nagy mennyiségben mérgező) szabadulnak fel, melyek mennyiségének kordában tartására jött létre a hagyományos technológia. 
 
A húsipar kicsit felgyorsította a dolgot, azaz változtatott e technológián, így – bár az okosok által meghatározott értéken belüli nitrit van a húsban – mégsem mondható egészségesnek a füstölt hús. Így csak mértékkel ajánlott fogyasztása.