Paradicsomot sütve, spenótot nyersen: így érdemes enni a zöldségeket!

Sándor Alexandra
Írta: ,

Elterjedt tévhit, hogy a nyersétel minden körülmények között a legtáplálóbb. Igen ám, de vannak olyan természetes növényi vegyületek, amelyek hőhatást követően még inkább jótékonyak az emberi szervezetre. Helen Bond dietetikus a Daily Mail hasábjain tette közzé, melyik zöldséggel mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.

Paradicsom: sütve és konzervben

A paradicsom gyönyörű színét biztosító likopin erős antioxidáns, ami védelmet nyújt bizonyos rákfajták és a szívbetegségek ellen.

„Kisebb kutatások bizonyítják, hogy még a bőrt is óvja az UV-sugárzással szemben” – teszi hozzá Helen. Fogyasztásának módjára azonban különösen tekintettel kell lenned.

Valószínűleg meglepődsz majd, de a sütés és a konzerv forma egyaránt jót tesz a likopin hasznosíthatóságának szempontjából.


Edd magad egészségesre! 5 fantasztikus étel, ami segít a súlyos betegségek megelőzésében


A tartósítási folyamat például lebontja a növényi sejtek falának egy részét, amivel felszabadítja a likopint, megkönnyítve ezáltal a felszívódását.

Egy 10 dekás paradicsomkonzerv ezen kívül jelentős béta-karotin és C-vitamin mennyiséggel látja el a szervezeted, ráadásul a naponta legalább ajánlott ötből egy adag zöldséget jelent.

Brokkoli: nyersen

A gyakran szuperételként is emlegetett brokkoli rengeteg szulforafánt tartalmaz, amit bizonyítottan rákellenes összetevőként tartanak számon a táplálkozástudományban.

„Kutatások alapján feltételezhető, hogy nemcsak a rákot megelőző állapotban lévő sejteket pusztítja el, és akadályozza meg őket az osztódásban, hanem még a gyomorfekély és a gyomorrák kockázatát is mérsékeli” – részletezi Helen.

Összehasonlító vizsgálatok során sikerült megállapítani, hogy a nyers brokkoli több szulforafánt rejt, mint a sült változat.

Ennél a zöldségnél létfontosságú enzim, mirozináz bomlik le a hő hatására. Egy kis párolás viszont még rendben van.