Őszi csemegénk, a körte

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Őszi csemegénk, a körte
Amikor ősszel kisétálunk a kertbe, vagy a piacra, akkor a gyümölcsök széles választékában sokszor eltűnik egy régi társunk, a körte. Pedig ez nagy baj, mert amellett, hogy nagyon ízletes csemege, egy sor egészségügyi problémára is hathatós megoldást kínál. Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről az ősz egyik királyával, a körtével.
Eredet

A körte az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcsünk. A krónikák már időszámításunk előtt 3000-ből is említenek körtéket, és persze ezután sem tűnik el ez a gyümölcs az emberek látószögéből.
Sőt! Homérosz például az istenek ajándékának nevezi a körtét, és magasztalja annak gyógyító tulajdonságait. Ráadásul már az ókorban is megkülönböztetik a vadon termett, és a nemesített, édes körtéket.

Fajták

A körtéknek számtalan fajtáját ismerjük az egyszerű vadkörtétől, vagyis a vackortól kezdve, az ízes és lédús császárkörtén át egészen a díszkörték szépséges egyedeiig.
Mielőtt a kertben, vagy egy nagyobb cserépben a balkonon körtefa nevelésébe kezdenénk, nem árt egy gyors kört tenni a piacon, és kipróbálni néhány fajtát.

Hiszen valóban mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, függetlenül attól, hogy a mézédes, vagy a savanykás, frissítő gyümölcsöket szereti.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba