Összetevők, melyektől szinte minden recept egészségesebb lesz

Írta: ,

Azzal, ha néha eltérsz az eredeti  recepttől nagyon sok jót tehetsz a testeddel, miközben ezek az apró változtatások semmit nem rontanak az ízeken. Sőt! Akár pikánsabbá varázsolhatják a főztödet. Próbáld ki megSZÍVlelendő tippjeinket és holnaptól főzz egészségesebben!

1. Ha a recept azt írja, használj olajat a sütemény elkészítéséhez...
MegSZÍVlelendő tipp: a gyümölcs

Pótold az előírt olaj mennyiség felét a sütihez illő gyümölccsel, és máris sokkal kevesebb kalóriát fogyasztasz. Ez jó megoldás lehet, mikor tortát, muffint, gyümölcskenyeret, vagy bármilyen egyéb sütit készítesz, de a gyümölcs még a brownie- és csokis süti receptekhez is remekül passzol.  Ha viszont nem akarod, hogy haloványabb legyen a sütemény tésztájának a színe, akkor a pépesített aszalt szilva a legjobb választás.

2. Ha a recept azt írja, használj vajat...
MegSZÍVlelendő tipp: az avokádó

Egy kevés avokádópüré nagyon-nagyon finom és nagyon-nagyon egészséges alternatíva a vaj helyett. Ráadásul rengeteg kalóriától megszabadít, ha ezt használod (kanalanként több mint 75 kcal-lal kevesebbet számolhatsz)!

3. Ha a recept azt írja, használj szalonnakockákat...
MegSZÍVlelendő tipp: a füstölt pirospaprika

Egy csipet ebből fűszerből és máris megkapod a tökéletes, füstös ízhatást kalória és zsír nélkül. Szinte bármilyen ételhez használhatod ezt a trükköt – és hát valljuk be, bűn lenne ezt a lehetőséget nem kihasználni Magyarországon!

4. Ha recept azt írja, végül ízesítsd sóval...
MegSZÍVlelendő tipp: citrusfélék leve

Csupán egy-két csepp citrom-, vagy limelé ugyanúgy előhívja, illetve éltre kelti az ízeket, mint a só, csak nátrium helyett C-vitamin van benne. Ez a módszer kiválóan passzol a mindennapokba, könnyedén megszokod, hogy sótartó helyett citromkarikákat tegyél az asztal közepére akkor, amikor csirkét, halat, rizst vagy bármiféle zöldséget fogyasztasz.

5. Ha a recept azt írja, használj zsemlemorzsát...
MegSZÍVlelendő tipp: a zabpehely

A zabpehely textúrája nagyon hasonlít a zsemlemorzsáéhoz, úgyhogy nyugodtan felcserélheted a magas szénhidrát tartalmú prézlit ezzel az egészséges, a koleszterin csökkentésére is alkalmas gabonára. Nyugodtan használhatod panírozáshoz, húsos, vagy zöldséges rakott tálak tetejének a megszórására, és a fasírt alapanyagaként is tökéletes.

6. Ha a recept azt írja, használj lisztet...
MegSZÍVlelendő tipp: a teljes kiőrlésű liszt

A fehér liszt legalább felét helyettesítsd teljes kiőrlésű liszttel, vagy ha nagyon vállalkozó szellemű vagy akár valamiféle különleges maglisztet is használhatsz, nem fogsz csalódni! A  vacsorád íze tökéletesen ugyanolyan lesz mint, amit megszoktál. A különbség csupán annyi, hogy sokkal, de sokkal egészségesebb is lesz egyúttal!

7. Ha a recept azt írja, használj tejfölt...
MegSZÍVlelendő tipp: alacsony zsírtartalmú joghurt

Használj pontosan annyi joghurtot, mint amennyi tejfölt a recept előírt, így a telített zsírsavakból kevesebbet viszel majd be a szervezetedbe. Ha nem főzéshez kell a tejföl, hanem mondjuk krémes öntetekhez, hűtött levesekhez, akkor a görög joghurt az ideális választás.

Forráswomansday.com