Ősszel se legyen vitaminhiányod! – A legjobb őszies salátavariációk

Írta: ,

Ahogy elhagytuk a nyarat, és egyre jobban közeledünk a hidegebb évszakok felé, szervezetünk is úgy vágyik más ételekre a nyárias, lédús zöldségek és levelek helyett. Hogy az ősszel se legyen vitaminhiányod, egy-egy nagy adag salátát ilyenkor is érdemes beiktatnod a táplálkozásodba. Mutatunk neked néhány szuper, őszies receptet, ha valami különlegességre vágynál!

Almás saláta juharszirupos öntettel Kép forrása: houseofyumm.com

1/6 Almás saláta juharszirupos öntettel

Ha szereted a savanykásabb ízű almákat, ez a recept neked szól!

Ehhez a fantasztikus ízű salátához szükséged lesz 2 csésze bébispenótra, ¼ csésze aszalt vörösáfonyára, ¼ csésze pirított pekándióra, 1 vékonyan felszeletelt granny smith almára, 1 evőkanál feta sajtra és 10 dkg kockázott, pirított bacon-re személyenként.

Az összes hozzávalót keverd össze egy nagy tálban, majd készítsd el az öntetet 2 evőkanál olíva olajból, 1 evőkanál almaecetből, 1 evőkanál juharszirupból, 1,5 evőkanál mustárból és egy-egy csipet sóból és borsból.

A dressinget rázd össze egy befőttes üvegben, majd öntsd vele nyakon a salátát és már tálalhatod is!

Fügés saláta szőlőöntettel Kép forrása: quitegoodfood.co.nz

2/6 Fügés saláta szőlőöntettel

Négy főre készítheted el ezt a salátát 10 dkg bébirukkolából, 1 vékonyan felkarikázott lilahagymából, 8 szeletekre vágott fügéből, egy fürt nagy szemű szőlőből – a szemeket vágd félbe – és fél csésze dióból.

Az alapanyagokat keverd össze, majd szórd meg a tetejét 12,5 dkg általad választott sajtból.

A dressinghez fél csésze 100%-os szőlőlevet, 2 evőkanál olíva olajat, ¼ teáskanál sót, ½ teáskanál borsot és 1-2 evőkanál vörösbort rázz össze egy befőttes üvegben, majd tálalás előtt öntsd a salátára.

Sütőtökös saláta Kép forrása: juliasalbum.com

3/6 Sütőtökös saláta

Fejenként 1-1 csésze olívaolajon lepirított, kockázott sütőtökre és kelbimbóra lesz szükséged ehhez a salátához.

Ha megpirultak a zöldségek, még melegen szedd át ezeket egy tálba, majd keverd össze ½ csésze tökmaggal, 1 csésze aszalt vörösáfonyával és 2 teáskanál juharsziruppal.

Sózd és borsozd, és már fogyaszthatod is!

Mandarinos-mandulás saláta narancsöntettel Kép forrása: chelseasmessyapron.com

4/6 Mandarinos-mandulás saláta narancsöntettel

Ez a saláta két személyre készül 2 nagy, szeletekre vágott almából, 1 csésze pirított mandulából, 300 gramm bébispenótból, 450 gramm szeletekre szedett mandarinból, ¾ csésze aszalt vörösáfonyából és ¾ csésze fetából.

Keverd jól össze az alapanyagokat, majd öntsd le a következőkből készült dressinggel: ½ csésze olíva olaj, 2 teáskanál narancshéj és 1 narancs leve, 1 teáskanál citromhéj és 1 citrom leve, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, ½ teáskanál só és 2 teáskanál mák.

Ha kész, tálalhatod is!

Grillezett zöldségsaláta Kép forrása: withfoodandlove.com

5/6 Grillezett zöldségsaláta

Ebből a finom, meleg őszi salátából négy adag készül a következő hozzávalókból: 1 csokor pucolt és felezett répa, 1 csokor pucolt, szeletekre vágott cékla, 1 csokor mángoldlevél – ezeket mind grillezd meg.

A grillezett zöldséget rendezd el egy tálra, majd sózd és borsozd és öntsd le ½ csésze tökmaggal.

A salátához készíts dressinget: 1 fej zúzott fokhagymát – kb. 8 gerezd – piríts le 5 evőkanál olívaolajon, majd ha kihűlt, mehet a zöldségre az olajjal együtt.

Gránátalmás körtesaláta Kép forrása: forkknifeswoon.com

6/6 Gránátalmás körtesaláta

A következő salátát 2 nagy, szeletekre vágott körtéből, 30 dkg bébispenótból, ¾ csésze vajon pirított pekándióból, ¾ csésze gránátalmamagból és 10 dkg kecskesajtból készítheted el négy főre.

Ha jól összekeverted egy nagy tálban a hozzávalókat, jöhet a dressing! Egy befőttes üvegben rázz össze 2 evőkanál balzsamecetet, 2 evőkanál juharszirupot, 1 teáskanál mustárt, ¼ csésze olíva olajat, 1 csipet sóval és 1 csipet borssal.

Öntsd a salátára, majd szervírozd!