3 praktika, hogy olcsón hozzájuss az egészséges fogásokhoz

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az egészséges életmód alapvetően nem drága, de sajnos sokan, pusztán azért, mert nincsenek tisztában azzal, hogyan kellene étkezniük, a helytelen úton járnak. Tény és való, sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb megvenni a kész, vagy félkész ételeket, és minden nap a helyi pékségben feltankolni. Ám hosszútávon ez nem kifizetődő, sem anyagi szinten, sem az egészségedet tekintve. Mi lehet a megoldás?

Főzz magadnak!

Idő, és energia a főzés, de ha kész ételeket veszel, vagy házhoz rendeled a napi menüt, akkor ne gondold, hogy spórolsz! Időt valóban megtakaríthatsz így, de cserébe többet fogsz fizetni az adott ételért.  A megspórolt időt muszáj lesz pénzkeresési lehetőségekbe fektetned, különben nem fogod tudni kifizetni, hogy valaki más csinálja meg az ebédedet. A megoldás tehát az, ha te főzöl, és tudatosan választod ki az alapanyagokat.

A legolcsóbb mindig az, aminek szezonja van, ezekre érdemes építened a menüdet. Ha nem vagy biztos a dolgodban, az interneten találsz olyan táblázatokat, amik mutatják, aktuálisan milyen zöldségek és gyümölcsök kerülnek majd a porondra, tehát mikből érdemes sütnöd, főznöd.

Ha van egy energiatakarékos fagyasztód, akkor célszerű feltankolnod az olcsó alapanyagokból, és félkész formában eltenned őket a későbbiekre. Szinte bármilyen zöldséget, és gyümölcsöt fagyaszthatsz, és bár úgy tűnhet, macerás a pucolás, darabolás, ezt csak egyszer kell megcsinálnod. Ha a későbbiek során vennéd meg ugyanazt a terméket, akkor pontosan ugyanúgy meg kellene tisztítanod és felvágnod – csak, ha nem az idényben veszed meg, akkor többet fizetsz majd érte.

3 praktika, hogy olcsón hozzájuss az egészséges fogásokhoz

Fagyasztani egyébként a kész fogásokat is érdemes. Jó, ha egyszerre nagyobb adagot főzöl, és egy-két dobozkát elrejtesz a fagyasztódban, persze felcímkézve, hogy majd meg is találd. Így azokra a napokra is egészséges fogás kerülhet az asztalodra, amiken esélyed sem lenne arra, hogy főzz valami finomat.

3 praktika, hogy olcsón hozzájuss az egészséges fogásokhozEgészséges, de olcsó alapanyagok

Sokan méltatlanul hanyagolják a szárított zöldségeket, elsősorban a hüvelyeseket, pedig ezek kiváló alapját biztosítják az egészséges és változatos fogásoknak. A legtöbb szárított hüvelyes zöldség csak pár száz forint kilónként, de rengeteg különféle fogást lehet készíteni a segítségükkel – nem csak ízüket, hanem mennyiségüket tekintve is.

A különféle babok, lencsék, a sárga- és a csicseriborsók nem csupán levesek és főzelékek alapját képezhetik, különleges krémeket és zöldség fasírtokat is készíthetsz belőlük. Ki kell emelnünk, mennyire gazdagok fehérjében, aminek köszönhetően alkalmasak a drágább húsfélék, tejtermékek helyettesítésére, kiváltására is.Kedvező árral bírnak a különféle gabonák is. Természetesen ezek között is akad olyan, ami aktuálisan nagy népszerűségnek örvend, vagy messziről érkezik hazánkba, és emiatt drágább az átlagnál. De a gabonaféléknél mindig figyelembe kell venned, hogy – akárcsak a hüvelyesek – rengeteg vizet magukba szívnak. Egy-egy szem gabona mindig sokszorosára megnő a főzés hatására, tehát nem mérvadó az, hogy mennyire kicsi csomagban kapható. A kilóárat nyilván ekkor is érdemes figyelembe venned, de a rostokban gazdag gabonákra muszáj támaszkodnod, ha az egészséges életmód híve vagy.

Olcsónak bizonyul a bulgur, a barnarizs, a köles, vagy éppen a tönkölybúza, de a kínálat tényleg nagyon széles. Ezek az alapanyagok tartós élelmiszereknek számítanak, ezért célszerű belőlük alaposan feltankolni akció idején.

Több évig is elállnak, ha megfelelően tárolod őket, úgyhogy jó, ha mindig tartasz néhány adagot a kamrádban. Ugyanez igaz a teljes kiőrlésű lisztből, vagy hüvelyes lisztből készült tésztákra is, amiket imádni fogsz, ha szeretnél gyorsan, finomat főzni.

Kerüld az üres kalóriákat!

Sajnos nagyon sok háztartásban pont azokra az élelmiszerekre megy el a legtöbb pénz, amik tápértékükben messze elmaradnak az egyébként olcsó, egészséges alapanyagoktól. Jó példák erre a finomított lisztekből készült péksütemények, kekszek, a chipsek és csokoládék, és a „kényelmi” ételek sokaságai.

Az emberek nagy része alaposan kiakad azon, ha egy minőségi gabonából készült tészta 200 grammja 700 forint, de gond nélkül megveszik ugyanilyen kilóárban a chipset, vagy éppen a táblacsokit. Ha már választani kell, és a pénz alapvető szempont, akkor teljesen egyértelmű, hogy érdemesebb a tápanyagokban gazdag, teljesebb és egészségesebb élelmiszereket megvásárolni. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy sosem kerülhet csoki vagy chips az asztalra, de hasonló áron már abból is vehetsz minőségit.

Képek forrása: undrey/Depositphotos.com, pinterest