Növényi húshelyettesítők a tofun túl - alternatív lehetőségek és receptek

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Növényi húshelyettesítők a tofun túl - alternatív lehetőségek és receptek

Kép forrása: unsplash.com

Nem vagyok híve a növényi húshelyettesítőknek, de egyértelműen van helyük a piacon. Növényi étrendet követve figyelek a teljes értékűségre, amibe csak nagyritkán férnek bele a feldolgozott, esetleg sokszorosan feldolgozott élelmiszerek – márpedig a legtöbb húspótló pontosan ilyen. Szerencsére azonban nem csak szójavirslivel, vagy pácolt tofuval, szejtánnal lehet visszahozni a korábban megszokott ízvilágot: léteznek még alternatívák!

A jackfruit remek példa arra, hogyan lehet teljes értékű, feldolgozatlan alapanyagból a húshoz megdöbbentően hasonló, növényi fogást készíteni.

A hazánkban egyelőre nem túl ismert, de egyre népszerűbb jackfruit tulajdonképpen egy hatalmas gyümölcs.

Különlegessége abban rejlik, hogy nincs igazán tolakodó, jellegzetes íze, ellenben az állaga meglepően hasonlít a húséra.

Szerintem a legjobb fogás belőle a „vegán pulled pork”, amit aztán szendvicsekbe, burritókba lehet tölteni, de pizzafeltétként és gyros hús helyett is remek választás.

Sok olyan receptet is találsz az interneten, amikben pörkölt készült a jackfruitból, vagy éppen ezzel a gyümölccsel gazdagítják a más, növényi húspótlókat (például a „kolbász ízesítésű”, darált húshoz hasonlító köleshez tesznek jackfruitot, amiből aztán töltött káposztát készítenek).

Konzerv, vagy alutasakos változatban tudod megvenni a jackfruitot: először is alaposan öblítsd le, majd villával, vagy fakanállal nyomkodd szét a rostos szálakat.

Mivel magának a gyümölcsnek nincs különösebb íze, érdemes előre pácolni és mindig frissen sütni, hiszen több napig is gond nélkül eláll a hűtőben.

Ha szívesen fűszerezel önállóan, akkor bátran engedd szabadjára a fantáziádat, de a gyorspácokat is nyugodtan bevetheted sőt, a barbecue szósz is remek választás ehhez a fogáshoz.

Ezután már csak annyi a dolgod, hogy kevés kókuszzsíron megpirítod, ha pedig még ropogósabbra szeretnéd, akár sütőpapíron is sütheted.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba