Nem is olyan szuper étel a chia mag? Érdekes eredményt hozott egy új kutatás

Nagy Niki
Írta: ,

Néhány éve a csapból is az folyik, hogy a chia mag a világ legszuperebb étele, még annál is szuperebb, mint eddig gondoltuk. Szép lesz tőle a bőröd, fehérek a fogaid, lapos a hasad, a hajad pedig fényes. De mennyi ebből az igazság? Utánajártunk!

Legalább tényleg finom Kép forrása: dessertnowdinnerlater.com

Nézzünk szembe a tényekkel: a chia mag nagyon finom, főleg ha tudod, hogy milyen praktikákkal teheted még ízletesebbé – de sajnos az interneten felsorolt milliónyi szuper hatása közül nagyon-nagyon kevés az, ami valóban tudományosan is alátámasztott.

Kim Larson, az amerikai Táplálkozási és Dietetikusi Akadémia szóvivője a Refinery29-nek elmondta, hogy „a felhajtás nagyon eltúlzott, és igazából meglehetősen kevés tudományos kutatást végeztek eddig a témában”.

Betegséggyógyító, emésztéssegítő, bőrmegújító – ismerős? Nos, lehet, hogy az összes ehhez hasonló pozitív hatásnak búcsút mondhatsz – vagy csak nem kell tovább szomorkodnod, ha a huszonhatodik csomag elfogyasztása után sem lett még derékig érő, fényes és erős hajad.

Valójában semmit nem csinál Kép forrása: greatist.com

Az előbb idézett cikkben szerepel egy kutatás is, amelyet 2012-ben végeztek, és amely kimutatta, hogy igazából a chia magok nem csinálnak az égvilágon semmit. Legalább is azt nem, amire a kutatás kiterjedt: 10 héten át tartó fogyasztásuk nem csökkentette a koleszterolszintet, a vérnyomást és semmit nem tett a test gyulladásszintjével sem.

Az egyetlen dolog, amit a kutatásban résztvevők pozitívumként könyvelhettek el, hogy a magok fogyasztása megemelte a jó zsírok bevitelét, és ezzel kicsit egészségesebbé vált az étrendjük.

Ne érts félre: senki nem mondja, hogy a chia maggal baj van, egy egészséges ételről beszélünk, csak nem olyan szuperkaja, mint eddig a tájékozatlanabb dietetikusok állították.