Néhány éven belül szintetikus húst is ehetünk! Nagy jövő elé néz a labor-hús piaca

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság az egészségtudatos életmód azt jelenti, hogy óvjuk magunkat mindentől, ami mesterséges, génkezelt. Ezzel teljesen szembemegy a szintetikus hús fogalma, nemhogy a fogyasztása. Pedig úgy tűnik, a közeljövőben az lesz igazán tudatos fogyasztó, aki ezt az alapanyagot választja.

Honnan az ötlet? Kép forrása: foodshot.tumblr.com

Sokan nem tudják, de a vegetáriánus és vegán életmódot nem csak az állatok iránti tisztelet motiválja. Általában azok voksolnak a hús és/vagy állati eredetű élelmiszerek ellen, akik a környezetükért is felelősséget vállalnak.

Az egyik legnagyobb környezetkárosító hatása ugyanis az állattartásnak van, az összes metánkibocsátásunk 40%-a innen ered.

Ugyancsak ez az iparág felelős a legnagyobb vízpazarlásért, az összes édesvízfogyasztásunk több mint fele, 70%-a megy el az állatok gondozása, táplálása és feldolgozása során. Mindez borzasztóan megterheli a bolygónkat, néhány éven belül pedig fenntarthatatlan következményekhez vezet.

Nem csoda, hogy a háttérben már folynak a munkálatok, és a szintetikus hús már messze nem csak egy laboratóriumi terv: valójában a kiváltságosok már kóstolhatták is ezeket a készítményeket.

Egészségesebb, mint az eredeti? Kép forrása: kiyoaki.tumblr.com

A legtöbb ember zsigerből rávágja, hogy ő aztán nem eszik „műhúst”, de jobban megvizsgálva ezt az alapanyagot, a szintetikus hús egyelőre egészségesebbnek tűnik, mint hagyományos társa.

Ugyan az unióban már néhány éve tilos növekedési hormonokat adni az állatoknak, az antibiotikum a tartási körülmények mellett sajnos elengedhetetlen.

Amerikában az összes kiadott antibiotikum 70%-a az állatiparban végzi, és ez mindent elmond arról, milyen körülmények uralkodnak a nagyüzemi állattartásban.

A szintetikus hús mellett szól az is, hogy gyakorlatilag kizárhatóak vele a különféle fertőző betegségek (pl. sertéspestis, madárinfluenza), miközben ezek a problémák a „valóságban” komplett telepnyi állatok kiirtásáért felelősek.

Sajnos az ellenőrzések és intézkedések ellenére nem egyszer kerül forgalomba fertőzött hús, vagy tojás. Ez kivédhető a laboratóriumi, mesterséges húsok esetében.