7 nagyon ártalmas étel – testi és lelki szinten is kárt tehetnek benned

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
7 nagyon ártalmas étel – testi és lelki szinten is kárt tehetnek benned

Kép forrása: unsplash

Mindaz, amit nap mint nap megeszünk, beépül a szervezetünkbe. Ha az embert egységként értelmezzük, akkor elmondhatjuk, hogy táplálékaink befolyásolják testi és lelki közérzetünket:  érzéseinket, hangulatunkat, a történésekhez és kapcsolatainkhoz való viszonyulásunkat, sorsunkat. „Amit megeszel, az Te leszel”, tartja a mondás, és ez nemcsak a táplálékok fizikai hatására vonatkozik, hanem jelenünk megélésén keresztül életünk alakulására is.

Túlfőzött zöldségek Kép forrása: unsplash

Van, aki nem kedveli a főtt vagy sült zöldségeket, pedig sokszor csak arról van szó, hogy a túlzásba vitt feldolgozástól az ételnek nincs már íze.

A zöldségek a hosszan tartó főzéstől elveszítik létfontosságú tápértéküket. Akkor hozhatod ki a legtöbbet a zöldségfélékből, ha nyersen, vagy legfeljebb 2-3 percig tartó párolás után fogyasztod őket.

Levesben is nagyon táplálóak lehetnek, ha a főzés nem tart tovább 20 percnél. A lében benne maradnak a szervezet számára fontos anyagok. 

Ártalmas zsírok Kép forrása: unsplash

A telített, állati eredetű zsírok szervezetünkben meszesedést okoznak, elmerevítik az artériák falát, és szívrohamot, agyvérzést okoznak.

A vörös húsok, a sertéshús, a tejtermékek, a vaj és a sajt telített zsírokat tartalmaznak.

Ezek a zsírok megnövelik a vérnyomást, mérgező csomókká állnak össze, elraktározódnak, és hízást okoznak. 

Hidrogénezett zsírok a növényi olajok megszilárdulása során keletkeznek. A főző- és étkezési margarinok hidrogénezett zsírok, ezért a bennük sült burgonya, az édességek, a sütemények és péksütemények is tartalmaznak ártalmas zsírokat.

Megzavarják az anyagcserét, súlygyarapodást okoznak.