7 nagyon ártalmas étel, ami testi és lelki szinten is kárt okoz

Kovács Andrea
Írta: ,
7 nagyon ártalmas étel, ami testi és lelki szinten is kárt okoz

Kép forrása: unsplash

Mindaz, amit nap mint nap megeszünk, beépül a szervezetünkbe. Ha az embert egységként értelmezzük, akkor elmondhatjuk, hogy táplálékaink befolyásolják testi és lelki közérzetünket:  érzéseinket, hangulatunkat, a történésekhez és kapcsolatainkhoz való viszonyulásunkat, sorsunkat. „Amit megeszel, az Te leszel”, tartja a mondás, és ez nemcsak a táplálékok fizikai hatására vonatkozik, hanem jelenünk megélésén keresztül életünk alakulására is.

Túlfőzött zöldségek Kép forrása: unsplash

Van, aki nem kedveli a főtt vagy sült zöldségeket, pedig sokszor csak arról van szó, hogy a túlzásba vitt feldolgozástól az ételnek nincs már íze.

A zöldségek a hosszan tartó főzéstől elveszítik létfontosságú tápértéküket. Akkor hozhatod ki a legtöbbet a zöldségfélékből, ha nyersen, vagy legfeljebb 2-3 percig tartó párolás után fogyasztod őket.

Levesben is nagyon táplálóak lehetnek, ha a főzés nem tart tovább 20 percnél. A lében benne maradnak a szervezet számára fontos anyagok. 

Egyszerű szénhidrátok Kép forrása: unsplash.com

Ezek cukros, finomított szénhidrátok.

Ilyenek a sütemények, a kekszek, a csokoládék, a cukorkák és minden, aminek az adaléka finomított cukor, liszt vagy hántolt fehér rizs.

A finomítási eljárás során ásványianyag- és vitamintartalmuk nagy részét elveszítik, ezért tiszta cukorként viselkednek a szervezetben, vagyis közvetlenül a véráramba kerülnek, ahol túlságosan megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet, cukoréhséget és hirtelen hangulatváltozásokat okozva.

A felesleges ártalmas szénhidrátok zsír formájában raktározódnak el.