4 mítosz a szendvicsekkel kapcsolatban - Ideje eloszlatni!

Téklesz Rita
Írta: ,

A szendvics tartalmas reggeli vagy uzsonna lehet, ráadásul ezerféleképp variálható, úgyhogy változatossá teheti az étkezéseket. Sokan mégsem illesztik be étrendjükbe, mert csak gyors szükség-megoldásként tekintenek rá - pedig lehet igazán tartalmas, finom és akár egy teljes főételt is helyettesíthet. (X)

A glutén ellenség

Sokan azért iktatják ki teljesen a kenyeret, kiflit, zsemlét (és ezáltal úgy általában a szendvicseket is) az étrendjükből, mert nem akarnak gluténtartalmú ételt enni.

Ez egy igen elterjedt tévhit: a glutén önmagában nem ellenség. A lisztérzékenység más kérdés, de akinél nem áll fenn ez az intolerancia, a szakértők szerint felesleges gluténmentes étrendet folytatnia.

Kutatások megállapították, hogy az ilyen diétát folytatók körében gyakoribbak bizonyos tápanyaghiányok, például a B-vitaminok, a vas és a rostok hiánya. A glutén egyébként a gabonafélékben megtalálható fehérje, ami alapvetően nem ellensége szervezetünknek. A kulcs természetesen itt is a mértékletesség, tehát ha nincs intoleranciánk, és változatos, kiegyensúlyozott étrendet követünk, a szendvicsekre sem kell ellenségként tekinteni.

Sok kenyér, kevés töltelék

Egy jó szendvics soha nem szegényes. Akkor a legkiegyensúlyozottabb a tartalma, ha a friss kenyér részen kívül fehérjét, zöldséget és némi tejterméket is tartalmaz. 

Reggel, napindítónak például tökéletes energiaforrás lehet. A boltban vásárolt, előre csomagolt szendvicsek esetében az a jó, hogy a csomagoláson részletesen fel vannak tüntetve az összetevők és a tápanyagértékek, így pontosan tudni fogod, hogy miből mennyit viszel be a szervezetedbe.

4 mítosz a szendvicsekkel kapcsolatban - Ideje eloszlatni!

Kép forrása: fotek/Depositphotos.com

Nem vált ki egy étkezést

Egy válogatott alapanyagokból készült tartalmas szendvics kellő energiával lát el reggel, fontos tápanyagokkal tölti fel a szervezeted és lendületet ad a napodhoz. Bátran ki lehet jelenteni, hogy a nap bármely szakában jól tud lakatni, és nem kell állandóan főtt étel után is nézned.

Ugyanolyan tápanyagforrás, mint egy főtt étel, sehol nincs kőbe vésve, hogy kizárólag reggelire vagy uzsira lehet enni. A lényeg, hogy legyen változatos és kiegyensúlyozott az étrendünk, és ne szendvicseket együnk egész nap, de attól még egy tartalmas, laktató szendó tökéletes főfogás is lehet!

Bien tipp: a SPAR enjoy. szendvicsei gondosan válogatott, minőségi alapanyagokból készülnek, frissek és finomak, ráadásul megtakaríthatod velük az elkészítésre szánt időt. Csak beugrasz érte reggel, és meg is van a tartalmas reggelid vagy tízóraid!

4 mítosz a szendvicsekkel kapcsolatban - Ideje eloszlatni!

A kész szendvicsek nem frissek

A készételekkel kapcsolatban sok előítélet kering, pedig egyáltalán nem ördögtől valóak. Az előre csomagolt szendvicsek friss alapanyagokból készülnek, puha a kiflijük, roppanósak a zöldségek bennük, és tényleg ízletesek.

Ha belegondolsz, otthon több napig is tárolod a kenyeret, zöldségeket, felvágottakat, és úgy készítesz szendvicset belőle, tehát előfordulhat, hogy a boltban kapható kész szendvics még frissebb is a házinál.