Mit egyél vagy igyál a fáradtság ellen? – avagy 5 energiabomba, ami serkenti az agyműködést

Írta: ,

Biztos előfordult már veled, hogy úgy ébredtél reggel, mint akit meggyötört az éjszaka, és a napod egyből egy nagy löket indítottad. Ha azonban pár óra múlva már azon kapod magad, hogy a harmadik bögre kávé is ott sorakozik az asztalodon, akkor próbálj meg inkább valami más ébresztőt találni. Válogass például a most következő természetes agyserkentők közül, amik nem rombolják a szervezetedet, mégis energikussá tesznek.

Víz Kép forrása: mykukula.tumblr.com

1/5 Víz

Testünk 61.8 %-ban vízből áll és a víz döntő fontosságú minden szervi folyamatban. Ez a legtermészetesebb dolog, amit fogyaszthatsz. Javasoljuk egy pohár vízzel indítani a napot, és kifejezetten odafigyelni a megfelelő folyadék bevitelre. Egy pohár kávé után legalább két pohár vizet kellene meginnod ahhoz, hogy visszaállítsd a folyadékbeviteled optimumát.

A cukros üdítőkben is van víz, de emellett vízelvonó anyagokat is tartalmaznak, amik dehidratálják a szervezetet.

Cukor Kép forrása: thefirstyearblog.com

2/5 Cukor

A túl sok kávé fogyasztás vashiányt és hosszútávon pedig csontritkulást is okozhat. Ha a fáradtság hirtelen támad rád napközben, akkor az azt jelenti, hogy nem juttattál megfelelő cukrot (másnéven glükózt) a szervezetedbe. Az agysejtek ugyanis ebből nyerik az energiát.

Ez nem azt jelenti, hogy dobj be egy tábla csokit! Válassz inkább a szőlőcukrot, vasat, jódot, lecitint és ginszenget tartalmazó ételek közül.

Dió Kép forrása: cookingwithcurls.com

3/5 Dió

Isten patikája”– mondták őseink a dióról, ami alakját tekintve nem véletlenül hasonlít az agyra.

Ha serkenteni szeretnéd az agyműködést, akkor a dió kiváló választás erre. Egy marék is elegendő naponta, hogy segítsd az agy információfeldolgozó és memorizáló funkcióját.

Emellett csökkenti az éhséget és képes visszafordítani az agy öregedését.

Méz Kép forrása: notquitenigella.com

4/5 Méz

A méz gyorsabban felszívódik, mint a cukor, vagy az édesítőszerek, így szervezetünk gyorsabban tudja hasznosítani, főleg ha SOS segítség kell.

Kezd a reggelt egy csésze mézes zöld teával – gyors energiát nyújt a fáradt szervezetnek, frissíti az agyműködést, így napközben is bátran ismételd meg ezt a kombinációt.

Káposzta Kép forrása: spoonforkbacon.com

5/5 Káposzta

Egy igazi C-vitamin bomba, legyen szó savanyú káposztáról vagy akár lila káposztáról. Szabályozza a vércukorszintet, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és ahogy az összes lila színű zöldség és gyümölcs, serkenti az agy működését.

Ha olyan fűszerekkel készíted el, mint a babérlevél, köménymag, torma és mustármag, akkor gyógynövény jellegüknek köszönhetően az emésztőrendszeredre is jó hatást gyakorolnak majd,