Mire jó a fenyőmag?

Mire jó a fenyőmag?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mire jó a fenyőmag?

A tobozok magjáról, vagyis a fenyőmagról azonban sokan nem is tudják, hogy mennyi jótékony hatással rendelkezik, pedig több nemzet konyhájában is alapelemnek számít.

Vitaminok

Az elmúltévtized kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy a fenyőmag kifejezetten nagy arányban tartalmaz olyan vitaminokat, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ilyen például az A-, az E-, a B1- és a B2-vitamin.
Ezeknek a vitaminoknak a hatására erősödik a szervezet, látványosan szépülhet a hajunk és a bőrünk, nem utolsó sorban pedig szemünk egészségének is jót teszünk velük.

Ásványi anyagok

A fenyőmagban a vitaminokon túl nagy mennyiségben találhatunk a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat is.
Ilyen többek között a kálium és a magnézium, melyek közül a kálium felelős például az ingerületátviteli folyamatok megfelelő működéséért, míg a magnézium a szervezet anyagcseréjében játszik fontos szerepet.

Kiváló antioxidáns

A fenyőmag kiváló antioxidánsnak számít. A benne található pinolénsav különösen gazdag hasznos zsírsavakban, ezért az egész szervezetre jótékony hatással van.
Rendszeres fogyasztásával számos betegség elkerülhető, mivel erősíti az immunrendszert, így az év egészében, de különösen télen ideális kiegészítője lehet étkezésünknek. 

Fogyókúra

Egyre több hatékony fogyókúrás termékben megtalálható a fenyőmagból készült kivonat, mivel kiváló segítségünk lehet, ha szeretnénk leadnia súlyunkból.
A fenyőmag nagy előnye ugyanis, hogy csökkenti az étvágyat, emellett elősegíti a szervezetben felhalmozódott zsírmennyiség felbontását, és azt hasznos energiává alakítja.

Keringés

A fenyőmag rendszeres fogyasztása vértisztító hatással rendelkezik, emellett csökkenti a magas vérnyomást és segít az ideális koleszterinszint kialakításában.
Nem utolsó sorban lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, ezért fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akiknél a családban már fordult elő hasonló probléma korábban.

Pesto

Aki ismeri az olasz konyhát, az egészen biztosan próbálta már a fenyőmagolaj felhasználásával készült, jellegzetes ízű és illatú krémet, a pestot.
Használhatjuk húsokra, sült zöldségekre, de akár pirítósra kenve is kiváló étel készíthető belőle. Bazsalikomlevelet, fokhagymát, sót és természetesen fenyőmagot tartalmaz – mindezt összetörve!

Felhasználása

A fenyőmagot tehetjük húsokhoz, salátákhoz, vagy akár süteményekbe is. Amennyiben szeretjük a fenyőmag adta ízt az ételeinkben, úgy érdemes kicsit megpirítani a felhasználás előtt, mivel így jobban érvényesül az ízhatás.
Érdemes száraz helyen tárolni és rövid időn belül fogyasztani, mivel zsírtartalma miatt könnyen avasodik.

A fenyőmag a történelemben

Igaz, hogy a fenyőmag pozitív tulajdonságait a tudomány csak mostanában írta le, de ettől függetlenül már régóta alap élelmiszernek számít, különösen a mediterrán térségben.
A római légiósoknál például kötelező élelmiszer volt, és az indiánoknak is egyik gyakran használt ételének számított. A fenyőmag tehát méltán népszerű élelmiszer régen és ma is. Tegyünk egy próbát vele, nem bánjuk meg!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!