Minden napra zabkása: 7 izgalmas recept, amit kipróbálhatsz

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Minden napra zabkása: 7 izgalmas recept, amit kipróbálhatsz

Kép forrása: unsplash.com

A zabkása az egyik olyan fogás, amit étrendtől és diétától függetlenül érdemes beillesztened a mindennapjaidba. Bár sokan reggelire fogyasztják ezt a finomságot, valójában kiválthatod vele akár az ebédedet is sőt, sós verzióban egyaránt elkészítheted. Íme, a legfontosabb tudnivalók a zabról, továbbá a hét kedvenc receptem ezzel az egyszerű alapanyaggal –, hogy akár minden nap változatosan tehesd az asztalodra!

A zab legelőnyösebb tulajdonságai

A zabnak kiemelkedően magas a rosttartalma, 100 grammonként kb. 10 gramm rost található benne. Az élelmiszerek rosttartalma nagyban felelős a telítettségérzet kialakulásáért, továbbá létfontosságú az emberi egészség szempontjából.

A rostok víz hatására megduzzadnak a szervezetben, mintegy végigradírozzák a beleket, megőrizve azok egészségét, csökkentve többek között a bélrák kockázatát.

A zab mindezeken túl bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, továbbá koleszterincsökkentő hatása is ismert.

A zabpehely fehérjetartalma is kiemelésre méltó, 100 grammonként kb. 17 gramm fehérjét tartalmaz. Szénhidráttartalma viszonylag magasnak mondható, átlagosan 56 gramm, ám ezek a szénhidrátok lassan szívódnak fel, ráadásul a fehérjetartalomnak és rostnak köszönhetően sokáig eltelítenek, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.

A zab zsírtartalma nem elhanyagolható, de messze nem kiugró (7 g/100 g) ráadásul ezek a zsírsavak többségükben telítetlenek és esszenciálisak, tehát külső forrásból kell bevinnünk őket a szervezetünkbe.

Sokan nem tudják, de a zab gluténmentes gabonaféle, a feldolgozás során szokott szennyeződni a búzafehérjével. Nagy szerencse, hogy manapság már a gluténérzékenyek is beépíthetik a mindennapjaikba ezt a hihetetlenül egészséges alapanyagot, hiszen a gondos technikának köszönhetően elérhető a piacon több, gluténmentes zab is.

Receptek

És most jöjjenek a receptek! Nem írok pontos mennyiségeket, mert a zabkását lehetetlen elrontani, de az ízlésfüggő, ki, mennyire szereti töményen, vagy éppen folyósan ezt a finomságot. Értelemszerűen, ha hígabbra szeretnéd, tegyél még hozzá folyadékot, ha sűrűbbre, jöhet még egy kis zab. De, ha most készítesz életedben először zabkását: kb. egy rész zabot és két rész folyadékot szoktunk használni.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv