Milyen ételt kívánsz? Erre van szüksége helyette a szervezetednek!

Írta: ,

Veled előfordult már, hogy mindennél jobban kívántál egy kis édességet, vagy épp ellenkezőleg, valami kifejezetten sósat? Szakértők szerint a szervezeted ilyenkor próbálja jelezni feléd, hogy egy ideje hiányol valamit, és ezáltal próbálja egyensúlyban tartani az ásványi anyag szintedet. Ha te is kíváncsi vagy, mire van szüksége a testednek, mindenképpen olvass tovább!

Cukorka helyett szőlőlé Kép forrása: cravingsofalunatic.com

1/5 Cukorka helyett szőlőlé

Amit kívánsz: Egy kis édesség

Amire szükséged van: Króm

Bármit megadnál egy szelet tortáért vagy egy csomag cukorkáért? Mindegy, hogy a kettő közül melyikre vágyakozol; szakértők szerint ugyanis ez az érzés azelőtt következik be, hogy leesne a vércukorszinted. Ha ilyenkor engedsz a kísértésnek, és finomított cukrot vagy szénhidrátot eszel, az kiegyensúlyozatlansághoz vezethet – a tested több inzulint termel, mint amennyi meg tud birkózni a hirtelen jött vércukorszint növekedéssel.

Ehelyett inkább egyél brokkolit, zöldbabot, vagy igyál szőlőlevet, ezekben ugyanis nagy mennyiségű króm található, amelynek köszönhetően nem fog hirtelen megugrani a vércukorszinted, és egyúttal segít megszüntetni az édesség iránti vágyadat.

Félre a chips-szel! Kép forrása: chocolatemoosey.com

2/5 Félre a chips-szel!

Amit kívánsz: Só

Amire szükséged van: Nátrium

Legszívesebben felbontanál egy csomag sós chipset, és néhány perc alatt megennéd az egészet?

Akkor nagy a valószínűsége, hogy alacsony a nátriumszinted, amiről általában a dehidratáltság tehet, leginkább edzés, betegség, vagy alkohol fogyasztása után.

Szerencsére gyorsan pótolhatod a hiányt azzal, ha eszel egy kevés sós popcornt vagy szárított szardellát, ezekben ugyanis kifejezetten magas arányban található meg ez az ásványi anyag.

Ha viszont nincs kéznél egyik sem, nyugodtan fogyassz zellert vagy répát, hiszen ezek is képesek csökkenteni a vágyakozásodat.

Szénhidrátmentes jókedv Kép forrása: bakerbynature.com

3/5 Szénhidrátmentes jókedv

Amit kívánsz: Kenyér, rizs vagy tészta (szénhidrátok)

Amire szükséged van: Triptofán

Időnként mindenkivel megesik, hogy mindennél jobban enne egy kis szénhidrátot, mondjuk egy isteni spagetti formájában.

Amikor legközelebb ebben a helyzetben találod magad, próbálj ellenállni a kísértésnek (különösen diéta esetén), és szabadulj meg a vágyakozástól egy kis banán, tojás vagy dió segítségével.

Ilyenkor ugyanis a szervezetedben túl kevés triptofán található, ami viszont elengedhetetlen a szerotonintermeléshez, enélkül pedig könnyen érezheted magad idegesnek vagy rosszkedvűnek.

Fontos a kiegyensúlyozottság Kép forrása: katieatthekitchendoor.com

4/5 Fontos a kiegyensúlyozottság

Amit kívánsz: Hús

Amire szükséged van: Vas

Gyakran kapod magad azon, hogy szíved szerint egy egész csirkét is megennél, annyira kívánod a húst? Ez csak egyet jelenthet: nagyon alacsony a szervezetedben a vas aránya.

Szakértők szerint az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az a diétás elv, hogy minél kevesebb vörös húst kell ennie annak, aki fogyókúrázni szeretne, ami viszont sokszor vashiányhoz vezethet. Ezt feltétlenül pótolnod kell, hiszen a vas nem csak az immunrendszered megóvásában játszik kiemelt szerepet, de az oxigénáramlást is elősegíti. Legközelebb (ha nincs otthon hús) nyugodtan egyél lencsét, tökmagot vagy spenótot, ezek ugyanis nagyon magas arányban tartalmaznak vasat és más vitaminokat is.

Ha valami savanyút ennél… Kép forrása: playzwithfood.com

5/5 Ha valami savanyút ennél…

Amit kívánsz: Savanyú ételek

Amire szükséged van: Savas ételek

Noha ez az érzés nem olyan gyakori, mint az édesség utáni vágyakozás, mégis könnyen találhatod magad ebben a helyzetben. Ha folyamatosan olyan savanyú finomságok körül járnak a gondolataid, mint például a citrusfélék vagy az ecetes ételek, akkor valószínűleg kevés gyomorsav található a szervezetedben. Ez azonban elengedhetetlen az egészséged szempontjából! A sav segít lebontani az ételeket, és ez óvja meg a tested a veszélyesebb falatoktól is. Ilyenkor mindenképpen érdemes beszerezned valamilyen gyógyhatású gombát – ezt a különlegességet már most sokan 2016 leghatásosabb növényének nevezték ki, hiszen a Crohn-betegség tüneteire is jótékony hatással van.