A tudomány szerint ekkor igyál kávét, ha azt szeretnéd, hogy igazán hasson

Nagy Niki
Írta: ,

Az emberi test egy érdekes szerkezet: magától is képes megoldani a legfontosabb funkciókat, és ha nem segítünk neki, akkor is felkelt, lélegzik, dolgozik, majd elaltat. Mi viszont ebbe a természetes rendszerbe folyton belenyúlunk, például a kávéval – amiről kiderült, hogy nem is mindegy, mikor fogyasztjuk, mert ha rosszkor kerül a kezünk ügyébe, a koffein nem fog hatni.

Ha azon kevesek közé tartozol, akiknek nem függ a napi teljesítménye a kávétól, érezd magad szerencsésnek: ezt a természetes stimulánst naponta emberek milliói isszák azért, hogy felébredjenek, és egy kis élénkséget nyerjenek az iskolában, a munkahelyükön vagy éppen az otthoni életben. Kutatók szerint azonban nem mindegy, hogy mikor isszuk azt a bizonyos kis feketét: ha rossz időpontban tesszük, akár még ronthatunk is a helyzetünkön.

Mindennek az az átkozott stresszhormon az oka: a kortizol szintjét az agyban található szuprakiazmatikus mag szabályozza. Ha alacsony a kortizolszint, elálmosodsz, ha magas, felébredsz.

Ez utóbbi történik reggeli ébredésnél is: a szervezeted megemeli a kortizolszintedet azért, hogy felébredhess és nekikezdhess a napnak.

A tudomány szerint ekkor igyál kávét, ha azt szeretnéd, hogy igazán hasson

Csakhogy ha ebbe a természetes ritmusba mi belenyúlunk, abban nincs köszönet: a szervezet ugyanis a cirkadián ritmus szerint engedi ki a kortizolt, így a hormon szintje egész nap ingadozik. Ha ezt az ingadozást megkeverjük, a kávé a legjobb esetben hatásos lesz, a legrosszabban pedig egyenesen álmosíthat minket. Sőt, mivel a kortizol stresszhormon is, nem tesz jót, ha koffeinnel együtt kerül a szervezetbe megemelkedett mennyiségben.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba