Mik a kecsketej egészségügyi hatásai?

Írta: ,

Sokáig a vidéki nyaralásból hazaérkezők történeteinek misztikus kelléktárába tartozott, mint a kemencében sült lángos, vagy a cserépkályha. Szerencsére mióta megnőtt a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt, kecsketejet is lehet kapni minden nagyobb boltban vagy piacon. Igaz, a tehéntejhez képest jóval drágább, de rengeteg kedvező tulajdonságával kárpótol ezért.

Könnyebb lebontani

Azt már tudjuk, hogy a tej fogyasztás milyen fontos gyerekkorban, hiszen kalcium tartalma segíti a csontok növekedését, de a tej a kognitív képességek fejlesztésében is szerepet játszik.

A gyerekek érzékeny gyomrának a kecsketej tökéletes választás, mivel könnyű lebontani – olyannyira, hogy nagyanyáink tápszer híján ezt adták az újszülöttnek, ha az anya valamiért nem tudta táplálni. Azért te inkább várd meg, míg a pici eléri az egyéves kort!

Egy új-zélandi klinikai kísérlet igazolta, hogy a kecsketej csökkentette a gyógyszeres kezelés okozta bélgyulladást, és regenerálta a sérült bélbolyhokat, tehát az emésztőrendszerünk barátja a kecsketej.

Az allergia ellenszere

A népi gyógyászat a tejet az allergia ellenszereként is ismeri. Mivel a kecske gyakorlatilag bármit lelegel, így rengeteg pollen kerül a szervezetébe.

Ezeket nem bontja le teljesen, csak legyengíti, így aztán azok ebben a legyengült formában bekerülnek a tejbe is.

Napi egy pohár kecsketej elfogyasztása így immunterápiaként működhet, és segíthet megelőzni az allergia kialakulását, de a már meglévő allergia kezelését is meg lehet próbálni vele – természetesen szakorvos bevonása mellett.