Miért puffadsz fel az egészséges ételektől?

Nagy Niki
Írta: ,

Mindenhonnan azt halljuk, hogy az egészséges ételek jót tesznek az emésztésnek, lapos lesz tőlük a hasunk és kevésbé narancsbőrös a fenekünk. Mégis, sokszor a rengeteg zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű étel hatására kezd el puffadni a hasunk – nem áll ez ellentmondásban azzal, amit eddig mondtak nekünk?

Először is: a tejtermék teljesen más tészta Kép forrása: minimaleats.com

Bár vannak egészséges tejtermékek – mindenkinek erősen ajánljuk a sovány túró, a mandulatej, a cottage cheese, a görög joghurt és társaik fogyasztását –, van, akinek a gyomra sajnos nehezen fogadja be az ilyen ételeket.

Nem feltétlenül kell laktózérzékenynek lenned ahhoz, hogy puffadj a tejtermékektől (és a laktózérzékenységnek is vannak különböző fokozatai), de általánosságban elmondható, hogy ezek a termékek eléggé megterhelik az emésztésedet.

Ha úgy érzed, puffadást okoznak, próbálj minél kevesebbet fogyasztani belőlük– válaszd a szójatejet vagy a laktózmentes termékeket, hátha kevésbé érzed magad kellemetlenül tőlük.

A szénhidrát az oka mindennek Kép forrása: thekitchn.com

A közhiedelemmel ellentétben a zöldségek és a gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot, csak nem ugyanolyat, és nem ugyanabban a mennyiségben, mint a már jól ismert szénhidrátdús ételek.

De miért is alakul ki a puffadás? 

A szénhidrát úgy bomlik le a gyomrodban, hogy az emésztőbaktériumok melléktermékként gázokat termelnek közben, ami felpuffaszt, és persze a többi mellékhatással is számolnod kell, hiszen annak a levegőnek sajnos távoznia kell valahol...