Miért puffadsz fel az egészséges ételektől?

Írta: ,

Mindenhonnan azt halljuk, hogy az egészséges ételek jót tesznek az emésztésnek, lapos lesz tőlük a hasunk és kevésbé narancsbőrös a fenekünk. Mégis, sokszor a rengeteg zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű étel hatására kezd el puffadni a hasunk – nem áll ez ellentmondásban azzal, amit eddig mondtak nekünk?

Először is: a tejtermék teljesen más tészta Kép forrása: minimaleats.com

1/4 Először is: a tejtermék teljesen más tészta

Bár vannak egészséges tejtermékek – mindenkinek erősen ajánljuk a sovány túró, a mandulatej, a cottage cheese, a görög joghurt és társaik fogyasztását –, van, akinek a gyomra sajnos nehezen fogadja be az ilyen ételeket.

Nem feltétlenül kell laktózérzékenynek lenned ahhoz, hogy puffadj a tejtermékektől (és a laktózérzékenységnek is vannak különböző fokozatai), de általánosságban elmondható, hogy ezek a termékek eléggé megterhelik az emésztésedet.

Ha úgy érzed, puffadást okoznak, próbálj minél kevesebbet fogyasztani belőlük– válaszd a szójatejet vagy a laktózmentes termékeket, hátha kevésbé érzed magad kellemetlenül tőlük.

A szénhidrát az oka mindennek Kép forrása: thekitchn.com

2/4 A szénhidrát az oka mindennek

A közhiedelemmel ellentétben a zöldségek és a gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot, csak nem ugyanolyat, és nem ugyanabban a mennyiségben, mint a már jól ismert szénhidrátdús ételek.

De miért is alakul ki a puffadás? 

A szénhidrát úgy bomlik le a gyomrodban, hogy az emésztőbaktériumok melléktermékként gázokat termelnek közben, ami felpuffaszt, és persze a többi mellékhatással is számolnod kell, hiszen annak a levegőnek sajnos távoznia kell valahol...

A rostok is hozzájárulnak Kép forrása: edibleperspective.com

3/4 A rostok is hozzájárulnak

A legtöbb egészséges étel (az összetett szénhidrátok ugyanúgy, mint a zöldségek és a gyümölcsök) rengeteg rostot tartalmaz, ami kifejezetten jót tesznek a testednek, hiszen segíti az emésztést, és jobban eltelít, mint a rostmentes ételek.

A telítettségérzést az okozza, hogy a rostok lassabban emésztődnek meg, így felhalmozódhatnak a vastagbélben – ez pedig puffadáshoz vezet. Ez azonban ne tántorítson el a rostgazdag étkezéstől, hiszen az ilyen ételek mindenkinek jót tesznek, főleg azoknak, akik hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A rostgazdag ételek csökkentik a koleszterinszintet, és ezzel az ilyen betegségek kialakulásának esélyét is. De mit tehetünk akkor, ha szeretnénk ezeket az ételeket is fogyasztani, de nem akarunk folyton felpuffadni?

Van megoldás Kép forrása: fitandhealthyeveryday.com

4/4 Van megoldás

Több apró tipp is létezik arra, hogyan csökkentsd a felfúvódást. Ha rostgazdag étrendet szeretnél követni, akkor fokozatosan állj át, hogy a tested képes legyen hozzászokni a megnövekedett rostmennyiséghez.

Ezzel együtt igyál sokkal több vizet, mint eddig tetted, mert ez segít megemészteni a rostokat.

A puffadás elkerülése érdekében kerüld a cukormentes ételeket és italokat is – legalábbis azokat, amelyek egyébként tartalmaznának cukrot, hiszen ezeket legtöbbször olyan édesítőkkel nyomják tele, amelyeket nagyon nehezen bont le a szervezet.