Miért piros a paradicsom és zöld a petrezselyem?

Kató Iringó
Írta: ,

Gondolkodtál már azon, vajon a zöldségek és gyümölcsök miért olyan színűek, amilyenek? Mi igen, úgyhogy utánanéztünk, mi adja például a sárgadinnye domináns sárga színét, a paradicsom erős pirosságát és a petrezselyem nyugtató zöldjét!

A zöldségek és gyümölcsök színéért felelős úgynevezett karotinoidok családja igen terjedelmes, de mi most kiemeltünk közülük hármat: a béta-karotint, a likopint és a klorofillt.

Béta-karotin

A béta-karotinnak köszönheti élénk sárga színét többek között a sárgarépa, a barack, a sárgadinnye, a mangó és a sütőtök is. Ezen kívül jelen van még a spenótban, a brokkoliban és a kelkáposztában is, csak ezekben a később említett zöld színű klorofill elnyomja. A béta-karotin tehát remek színezőanyag, így sűrűn fel is használják jégkrémek, üdítőitalok és vajak színezésére. Szerencsére ez jóval természetesebb megoldás, mint a mesterséges anyagok alkalmazása.

A béta-karotin több okból is fontos az emberi test számára. Egyrészt az A-vitamin elővitaminja, azaz belőle képződik ez a vitamin, mely nagyon fontos például a szemünk és a bőrünk egészsége miatt (véd a Nap káros sugaraitól). Másrészt a béta-karotin antioxidáns is, aminek köszönhetően csökkenti a szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök sejtkárosító hatását. Kell ennél több ok, hogy azon nyomban elropogtass egy kis nyers sárgarépát?