Miért leszel hamar éhes egy kiadós étkezés után?

Nagy Niki
Írta: ,

Biztosan veled is megesett már, hogy egy bőséges ebéd után hamar megéheztél, méghozzá úgy, mint a farkas. Ennek a jelenségnek több tudományos magyarázata is van, és korántsem vagy egyedül vele – szinte mindenki tapasztalta már a táguló gyomor hátrányait. Valójában azonban nem is ez okozza a problémát...

Nem tudni pontosan, mitől van Kép forrása: macaro-ni.jp

Ünnepek tájékán gyakran esünk abba a hibába, hogy degeszre tömjük magunkat. Nem kell szégyellni, ezek az időszakok erről szólnak – az üres kalóriákat tartalmazó, cukros-zsíros ételek tömkelegéről.

Egy-egy nagyobb étkezés után viszont meglepve tapasztalja az ember, hogy viszonylag hamar újra farkaséhes lesz, még akkor is, ha teljesen teletömte a hasát nemrég.

Ezt általában a táguló gyomorral magyarázzák, valójában azonban semmi köze ahhoz, mekkora a gyomrod mérete – viszont abban sem teljesen biztosak a kutatók, mi is okozza.

A kézenfekvő magyarázat Kép forrása: flickr.com, Old Chum

Többször említettem már, hogy az üres kalóriákat tartalmazó szénhidrátok (fehér liszt, fehér kenyér, sütemények, fánk, és még sorolhatnám) azért becsapósak, mert játszanak a vércukorszinteddel. Ha behabzsolsz egy jó adag édességet, egy ideig tényleg úgy érzed: teljesen tele vagy, hiszen a vércukrod az egekben, benned van a szükséges kalóriamennyiség.

Az ilyen egyszerű szénhidrátok azonban amilyen hamar megemelik, olyan hamar le is csapják a vércukorszintedet, elképesztő falásrohamokat okozva, mivel úgy érzed magad, mintha farkaséhes lennél. Ördögi kör, mert ilyenkor általában szintén üres kalóriákat kívánsz, hogy gyorsan visszadobd a vércukrodat, amik aztán megint lehúzzák a béka feneke alá.