Mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Azt már mindenki tudja, hogy a cukorban gazdag ételek nem éppen nevezhetőek diéta-barátnak, és a szervezetünk sem túlzottan rajong értük. Mégis, szinte lehetetlen kibírni, hogy egyszer-egyszer ne csússzon be egy sütemény vagy csokoládé a nap végén. Ezzel persze nincs semmi gond, azonban sokan nem is sejtik, hogy még a legdiétásabbnak tűnő ételekben is rengeteg "rejtett" édesítőszer van. Egy ausztrál férfi nemrég belevágott egy kísérletbe: két hónapon keresztül napi 40 teáskanálnyi cukrot fogyasztott (egy 30 év körüli férfi szervezete naponta ekkora mennyiséget képes lebontani), ezeket pedig kizárólag egészségesnek és alacsony zsírtartalmúnak nevezett ételekből szerzett be. Az eredmények pedig mindenkit ledöbbentettek!

Csak semmi gyorskaja Kép forrása: news.com.au

Az ausztrál származású színész, Damon Gameau igazán csak akkor kezdett el odafigyelni az egészséges életmódra, amikor felesége állapotos lett.

Ekkor vette észre, hogy manapság rengeteg ellentmondásos információt lehet olvasni erről a témáról, és szinte lehetetlen kideríteni, valójában mely ételek károsak a szervezetünkre.

Ezért úgy döntött, hogy saját maga jár utána a mellékhatásoknak, és 60 napon át eszik cukorban gazdag ételeket.

De nehogy azt gondold, hogy ez idő alatt csakis gyorskaját, édességeket és üdítőitalokat fogyasztott; Damon ezeket teljesen kizárta az étrendjéből, és helyette egészségesnek tartott ételeket választott.

A nehézkes kezdetek

Damon meglepve tapasztalta, hogy mennyire könnyű megerőltetés nélkül elfogyasztani ekkora mennyiségű cukrot, kizárólag egészséges ételekkel.

Reggelire egy müzliből, alacsony zsírtartalmú joghurtból és egy almaléből máris megvan 20 teáskanálnyi adag, rögtön a nap elején.

A férfi energiaszintje kezdetben akkora hullámvölgyeken ment keresztül, hogy egyszer még el is ájult vásárlás közben.

Viszont nem telt bele sok idő, és a szervezete elkezdett hozzászokni ezekhez az adagokhoz, sőt, Damon egyre nehezebben tudott ellenállni a cukros ételeknek és italoknak.