Mi a baj a bolti salátaöntetekkel?

Nagy Niki
Írta: ,

Tegyük fel, hogy reggel úgy kelsz fel: ma egészségesen akarok élni! A megszokott sültkrumpli helyett tehát salátát veszel ebédre, és felmarkolsz hozzá a boltban egy jó szaftos ezersziget öntetet, mert azért magában mégiscsak a nyúl eszi a zöldet. Itt követed el viszont a legnagyobb hibát – ezekkel az öntetekkel ugyanis több baj van, mint amennyit használ a testednek az, hogy salátát ebédelsz.

Azok a fránya tartósítószerek Kép forrása: musteed.blogspot.hu

Rengeteg salátaöntetet még csak hűtőben sem kell tartani (nem gyanús ez egy kicsit?), hiába néznek ki úgy, mintha ott lenne a helyük. Csakúgy, mint a majonéz vagy a ketchup esetében, itt is a titok a tartósítószerekben rejlik, amelyek lehetővé teszik a salátaöntetet gyártó számára, hogy minél tovább tárolhassa a termékeit hűtés nélkül is.

Csakhogy ezek az E-betűktől hemzsegő anyagok nagyon rosszat tesznek a szervezetnek. Sok esetben teljesen felesleges egyébként a használatuk is – sőt, az ételszínezékek is hasonlóan károsak, úgy, hogy egyébként nem is kellene őket beletenni az öntetbe.

Zsír zsír hátán Kép forrása: skinnytaste.com

Ha szeretnél egészségesen élni (vagy ismersz valakit aki így él – mind tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk órákon át kajákról beszélgetni), akkor már biztosan tudod, hogy a telített zsírokat tartalmazó ételek viszonylag teljesen a tiltólistán vannak.

A salátaöntetekbe azonban szinte biztosan nem zsírszegény tejport, zsírszegény joghurtot vagy majonézt tesznek (van egyáltalán zsírszegény majonéz?) – mindenből csakis a legkrémesebbet, hogy finom legyen az az öntet, csakhogy ez a kalóriák rovására megy.

Az egyetlen, amit tehetsz, hogy részletesen elolvasod az összetevőket, mielőtt megveszed az öntetet, akár még olyat is találhatsz köztük, amelyik csökkentett zsiradékkal készült.