Méregtelenítő szuperzöldség: hasznos tudnivalók a cékláról

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Ha Te is azok közé tartozol, akik ódzkodnak a céklától, mert esetleg gyerekkorodban a menzán rossz tapasztalatokat szereztél, akkor vásárolj egyszer nyers céklát, és készíts belőle valami igazán ínycsiklandót! Fogyaszthatod főve, nyersen, reszelve vagy préselve. Nemsokára úgy érzed majd magad tőle, mintha kicseréltek volna!

Ősidők óta használt gyógynövény

Az őskorból származó régészeti leletek tanúsítják, hogy a céklát már az időszámításunk előtt kétezer évvel nagy mennyiségben termesztették.

Az ókori görögök és rómaiak nagyon kedvelték, azt mondták róla, hogy hűsíti a vért, ezért lázzal járó betegségek esetén fogyasztották.

A középkori kertekben szerzetesek termesztették, és szintén gyógyításra használták. Angliában roboráló szernek tartották, valamint fájdalomcsillapításra alkalmazták. 

Magyarországon a 17. században vált ismertté. A közönséges takarmányrépa egyik változata, de sem a sárgarépának, sem a fehérrépának nem rokona.

Eredetileg vékonyka gyökér volt, az évszázados termesztés alatt lett belőle gömbölyded gumó.

A cékla csodái

Az édeskés, kissé földes ízű céklát a természetgyógyászat gyógyhatású zöldségként tartja számon.

Tulajdonképpen minden problémán segít, mert feltölti a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és ezáltal megerősíti az immunrendszert. 

Ha nincs időd a konyhában bíbelődni vele, vegyél a piacon vagy a csarnokban házilag feldolgozott céklát!

Ez sohasem hőkezelt, így az értékes tápanyagokat tartalmazza.

Rendkívüli tisztítóereje van: már fél deciliter 100%-os céklalé is kiválthat tisztulási reakciót, ezért lassanként szoktassuk magunkat a cékla instant fogyasztásához: eleinte fogyasszuk kiskanalanként, majd fokozatosan növeljük a napi mennyiséget, fél vagy egy deciliterig.

Közben a vizelet vagy a széklet pirosas árnyalatúvá válhat.