Megsütöttük ugyanazt a laktózmentes kekszet 3 különböző sütőmargarinnal - Vannak különbségek?

Írta: ,

Először is, ha nincs ez a teszt, soha nem tudom meg, hogy ez a legmennyeibb keksz a világon! Másodszor égetett a kíváncsiság, hogy az üzletekben kapható 3 különböző Vénusz laktózmentes sütőmargarin milyen íz- és állagbeli különbségeket jelent ugyanazon süti esetében. (X)

Egyre nagyobb a laktózérzékenyek tábora, amiben jómagam is benne vagyok. Valószínűleg azért van ez így, mert tudatosabban odafigyelünk testünk jelzéseire, és felismerjük, ha baj van. Szerencsére a laktózmentesség nem követel lemondásokat, még a sütemények esetében sem.

A recept amúgy nagyon jó, ha egy igazi vendégváró vagy kényeztető csokis ropogtatnivalót szeretnél összedobni. Sikerült úgy eltalálni a hozzávalókat és a mennyiségeket, hogy a lehető legropogósabb, legomlósabb élményben lett részünk. Tényleg próbáljátok ki!

A kísérletünk célja, a három Vénusz laktózmentes sütőmargarinnal megsütni ugyanazt a süteményt: natúr, vaníliaízű és vajízű. Vajon milyen különbségeket jelent a vanília- és a vajíz egy süti esetében?

A csokis-diós laktózmentes keksz alapreceptje:

Hozzávalók 30 darab kekszhez:

-    200 g fehér liszt
-    125 g lágy Vénusz laktózmentes sütőmargarin
-    125 g durvára vágott laktózmentes mogyorós csokoládé
-    100 g barnacukor
-    1 tojás
-    1 csipet só
-    30 szem pörkölt mogyoró
-    fél teáskanál sütőpor

Elkészítése:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk.
2. A sütőmargarint a cukorral, a tojással krémesre keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a sót és a sütőport is. Végül a csokoládédarabokat is hozzákeverjük.
3. A kezünkkel egy nagy tömbbé formázzuk, majd nagyobb diónyi gömböket formázunk belőle és sütőpapírra tesszük. Figyeljünk arra, hogy távolságot hagyjunk a kekszek közt, hogy sütés közben ne tudjanak összetapadni. 
4. Végül minden keksz közepébe egy-egy szem mogyorót nyomunk. Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután rácson kihűlt, már fogyaszthatjuk is. Vigyázat, nem lehet leállni vele!

A receptet a szerkesztőség örömére, háromszor végigsütöttük mindhárom sütőmargarinnal: Vénusz Laktózmentes natúr sütőmargarin, Vénusz Laktózmentes vaníliaízű sütőmargarin, Vénusz Laktózmentes vajízű sütőmargarin.

Eredmény: 

Állagra mindhárom keksz megegyezett: egyformán omlós és ropogós lett, igazi szájban olvadós, finom falat.

Ízben nüansznyi eltérés mutatkozott. A legnyilvánvalóbb különbséget a vaníliaízű sütőmargarin produkálta, hiszen valóban adott egy enyhe vaníliás ízt a süteménynek, ami kifejezetten jót tett neki - ha lehet még egyáltalán fokozni a csokis-mogyorós örömöket. A vajízű sütőmargarin és a natúr alig tért el egymástól ízben, talán a vajízű kicsit jobban megmozgatta az ízlelésünket, de mindkettőt teljesen natúrnak éreztük.

Szubjektív vélemény: Kekszünk esetében én a vaníliaízű laktózmentes Vénusz sütőmargarinra szavazok, mert ez a kis vaníliás íz értékes pluszt adott az ízlelésnek. Ha azonban eleve egy vaníliás süteményt sütnék, amibe vaníliarudat/vaníliacukrot teszek, a natúr vagy vajízű sütőmargarint választanám.

Remélem segítségetekre voltunk a laktózmentes sütőmargarinok közti eligazodásban, és ezentúl tudni fogjátok, melyik sütőmargarin kockát emeljétek le a polcról!