Mangó, az aromás nyári kedvenc + 2 recept mangóval

Írta: ,

A mangó már sárga, zöld, piros vagy színes héjával és világos narancssárga húsával is igazi nyári hangulatot teremt, elég egyetlen pillantást vetni rá.

Az érett gyümölcs aromája ráadásul egészen különleges ‒ a legkülönfélébb gyümölcsillatok kompozíciója, fűszeres, kissé savanykás. Te is szívesen kipróbálnád?

Most mondunk róla pár alap információt és két szuper receptet is megosztunk veled!

A mangó története

Indiában már i. e. 2000 táján ismerték ezt a gyümölcsöt.

A más tájakon való elterjedése a spanyol és portugál hajósoknak köszönhető, akik többek között ezt is magukkal vitték Közép- és Dél-Amerikába.

Természetes élőhelyén a mangó ugyanúgy népélelmezési cikknek számít, mint a banán. Indiában, a mangó őshazájában ez a gyümölcs milliókat mentett már meg az éhhaláltól.

Jáván és a Fülöp-szigeteken a mangó levelét is felhasználják étkezési célra: főzeteket készítenek belőle.

A mangófa egyébként akár 30 méter magasra is megnő. Sűrű lombozata, hatalmas levelei csaknem gömb alakot formáznak, termése kocsányon lóg.

Mangót napjainkban valamennyi trópusi országban termesztenek, becslések szerint több, mint 1000 fajtája létezik.

A gyümölcsök alakja, színe és minősége jelentős mennyiségben eltérhet egymástól.

Minden, amit az eltarthatóságáról tudnod kell

A mangó csak rövid ideig tarható el, és nem jól viseli a hideget, ezért a gyümölcsöt éretlenül szedik le, hogy kibírja a hosszú hajóutat. Érett mangó csak repülőgéppel szállítható, ezért ennek megfelelően az így utaztatott nagyon drága, és ökológiai szempontból is kevésbé szerencsés választás.

Ahhoz viszont, hogy nyersen fogyaszthasd a gyümölcsöt, mindenképpen meg kell várnod, hogy teljesen megérjen. Ezt viszont könnyen tudod ellenőrizni! A mangó akkor teljesen érett, ha érzed az illatát, és ha enyhe nyomással puhának érzed.

Egészséges választás

A mangónak nem csak a színe, de a belső értékei is figyelemre méltóak: a többi gyümölcsnél kalóriadúsabb, de kivételes mennyiségű béta-karotint és sok C-vitamint tartalmaz. A könnyen emészthető mangó jót tesz a gyomornak és a beleknek, továbbá gátolja a vastagbél- és vesegyulladás kialakulását is. Azt viszont jobb, ha tudod, hogy az arra érzékenyeknél a mangó allergiát válthat ki, amely bőrkiütés formájában jelentkezik.

Jöjjenek a receptek!

Te is kedvet kaptál ehhez a finom, lédús gyümölcshöz? Íme két szuper recept, amit akár ma ki is próbálhatsz!

Mango lassi (2 személyre)

Indiában az emberek nagyon kedvelik ezt az italt. „Magyaros” változatban is elkészítheted, ha a kardamomot, vagy a római köményt kihagyod belőle.

Hozzávalók

  • 2,5 dl joghurt
  • 1 dl ásványvíz vagy szűrt víz
  • 15 dkg mangó (meghámozva és kimagozva)
  • 4 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet őrölt kardamom vagy római kömény
  • menta- vagy citromfű levél a díszítéshez

Elkészítés

A mangót vágd kockákra. Tedd turmixgépbe, majd add hozzá a joghurtot, a vizet, a citromlevet, a cukrot és a fűszert. Turmixold össze az egészet, hogy sűrűn folyós legyen. Öntsd szét poharakba, és menta- vagy citromfű levéllel díszítsd.

Mangó mousse (4 személyre)

Ezt a frissítő, hideg édességet akár fagyi helyett is ajánljuk, forró, nyári napokra.

Hozzávalók

  • 2 mangó (meghámozva és kimagozva)
  • cukor (ízlés szerint)
  • ½ citrom
  • 4 tojásfehérje
  • bogyós gyümölcsök (a díszítéshez)
  • 3 levél zselatin

Elkészítés

A mangót tedd aprítógépbe, és pürésítsd. Ízlés szerint adj hozzá cukrot és citromlevet. A zselatinlapokat áztasd be, majd néhány másodpercre tedd be a mikrohullámú sütőbe, hogy teljesen folyékony legyen. Alaposan keverd össze a mangópürével. A tojásfehérjékből verj kemény habot, majd óvatosan forgasd hozzá a keverékhez. 12 óra hosszára tedd be a hűtőszekrénybe. Oszd szét poharakba, majd díszítsd bogyós gyümölcsökkel.