Málna, az alábecsült csodagyümölcs

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Málna, az alábecsült csodagyümölcs
A nyár gyümölcsei között sajnos mostoha helyet foglal el a málna. Pedig ennek az apró, ízletes finomságnak rengeteg jó tulajdonsága van, és hazánkban könnyen is lehet termeszteni. A málna meghálálja a törődést és akár 8-10 évig is meglepően bő terméssel jutalmaz bennünket.
Előfordulás

A málna hazánkban őshonos félcserje, de Európa mérsékelt övi részein szinte mindenhol megél. Telepítéssel azonban próbálkoztak Grönlandon és Új-Zélandon is.
A málna egy viszonylag érzékeny növény, ezért sem a túl meleget, sem pedig a hideget nem viseli jól, éppen ezért ahogyan a mediterrán területeken egyre dél felé haladunk, a finomság úgy lesz egyre és egyre ritkább.

Gondozás

Ha a kertünkben málnát szeretnénk ültetni, akkor sokszor találkozhatunk azzal a megjegyzéssel, hogy ez egy igénytelen növény, melynek nincs szüksége szinte semmire. Nagyon jó lenne, ha így lenne, ahhoz azonban, hogy sok és szép termést kapjuk, bizony nem árt odafigyelni rá.


A málna gyökerei a felszínhez közel húzódnak, így rendszeres locsolást igényel, hogy ne száradjon ki túlságosan. Kapálása sem olyan egyszerű, hiszen ha nagy sebbel-lobbal nekiállunk, akkor könnyen tönkretehetjük a gyökereket is. Műtrágyázni azonban egyszerű, csak kiszórjuk a bokor körül, és finoman a földbe forgatjuk az anyagot.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!