5+1 magas rosttartalmú étel – Fogyaszd őket minél többet

Boros Mariann
Írta: ,

A kiegyensúlyozott étkezéshez és egészséges emésztéshez nemcsak a magas fehérjebevitel, hanem a sok rost fogyasztása is elengedhetetlen. Ha szeretnéd tudni, melyek azok az ételek, amelynek igazán magas a rosttartalmuk, jó helyen jársz – cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

A rostok rendkívül kedvezően hatnak emésztésünkre, hiszen lassítják a szénhidrátok felszívódását, és fogyasztásukkal csökken az éhségérzet is, így diéta alatt különösen érdemes odafigyelni rá, hogy megfelelő mennyiséget fogyassz belőlük.

A dietetikusok szerint egy átlagos felnőttnek nagyjából napi 30 gramm rostra van szüksége, amelyet legjobb, ha egyenletesen elosztva viszünk be a szervezetünkbe, tehát ha az ideális napi öt étkezéssel számolunk, az adagonként 6 grammot jelent.

Magas rosttartalmú ételek fogyasztásakor érdemes a folyadékbevitelre is figyelni, hiszen ha ez elmarad, akár székrekedést is okozhatnak.

Talán már hallottad, hogy a lencse nagyon egészséges, sok fehérjét tartalmaz, ezért rendszeres fogyasztása az egészséges életmód követőinek és diétázóknak egyaránt ajánlott.

Ugyanakkor rostban is gazdag, hiszen 100 grammjában 8 gramm található.

Készíthetsz belőle levest, főzeléket vagy salátát – főzés előtt érdemes néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára vízbe áztatni.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz