5+1 magas rosttartalmú étel – Fogyaszd őket minél gyakrabban

Boros Mariann
Írta: ,

A kiegyensúlyozott étkezéshez és egészséges emésztéshez nemcsak a magas fehérjebevitel, hanem a sok rost fogyasztása is elengedhetetlen. Ha szeretnéd tudni, melyek azok az ételek, amelynek igazán magas a rosttartalmuk, jó helyen jársz – cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

A rostok rendkívül kedvezően hatnak emésztésünkre, hiszen lassítják a szénhidrátok felszívódását, és fogyasztásukkal csökken az éhségérzet is, így diéta alatt különösen érdemes odafigyelni rá, hogy megfelelő mennyiséget fogyassz belőlük.

A dietetikusok szerint egy átlagos felnőttnek nagyjából napi 30 gramm rostra van szüksége, amelyet legjobb, ha egyenletesen elosztva viszünk be a szervezetünkbe, tehát ha az ideális napi öt étkezéssel számolunk, az adagonként 6 grammot jelent.

Magas rosttartalmú ételek fogyasztásakor érdemes a folyadékbevitelre is figyelni, hiszen ha ez elmarad, akár székrekedést is okozhatnak.

Az avokádó áldásos hatásairól már sokszor írtunk.

Olyan értékes zsírokat tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztásával megelőzhető a különböző a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Ugyanakkor az avokádónak viszonylag magas az energiatartalma, hiszen 100 grammjában 176 kalória van, ám cserébe rosttartalma is kiemelkedő, 7 gramm.

Készíthetsz belőle különféle mártásokat, desszerteket, de akár önmagában vagy egyszerűen pirítósra kenve is nagyon finom.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)