Lehet, hogy laktózérzékeny vagy? Íme egy kis segítség, amivel kiderítheted

Stumpf Bea
Írta: ,
Lehet, hogy laktózérzékeny vagy? Íme egy kis segítség, amivel kiderítheted

Kép forrása: generalrv.com

Manapság sokat hallasz a laktózérzékenységről, sőt egyre több helyen találkozol laktózmentes termékekkel – ez nem véletlen, hiszen egy új kutatás szerint a Föld lakosságának 75%-a szenved ettől a betegségtől, persze sokan egyáltalán nem is tudnak róla. Ha tudatosan figyelsz a testedre, időben jelzi, ha valami gond van, így már az elején észreveheted, ha ráismersz néhány tünetre! Lássuk, mik ezek!

Mi is valójában a laktózérzékenység?

A laktózérzékenységet a 21. század népbetegségeként is szokták emlegetni, hiszen egyre többen fedezik fel magukon a tüneteket és egyre többen kényszerülnek különböző diétákra.

A laktóz valójában a tejben található cukor, amit súlyosabb esetben egyáltalán nem képes lebontani a szervezeted, jobb esetben – azaz a laktózérzékenység enyhébb verzióinál pedig – nehezebben megy végbe ez a folyamat, amit különböző kellemetlen mellékhatások kísérnek.

De mik is ezek valójában?

A leggyakoribb tünetek

A laktózérzékenység tünetei a probléma súlyosságától függően változhatnak, így lehet, hogy nálad egy-egy tünet egyáltalán nem jelentkezik, míg a többi sajnos erősen jelen van.

Tipikus például a hányinger, a hasmenés, a puffadás, az erős alhasi vagy gyomorfájdalom, görcsök, de előfordulhatnak kiütések, bőrproblémák vagy fejfájás is.

Tipp: Figyeld meg, hogy ezek a tünetek együtt járnak-e valamilyen ételek együttes vagy nagyobb mennyiségű fogyasztásával, így kiszűrheted, hogy mire vagy érzékenyebb és mit érdemes elkerülnöd az étkezéseid során.

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!