Lehet, hogy cukorbeteg vagy? Íme néhány furcsa jel, ami mind erre utal

Írta: ,

A cukorbetegség manapság már nem ritka betegség, de sajnos a legtöbben vagy nem kezelik megfelelően vagy nem is tudnak róla. Mint minden betegségnek, a cukorbetegségnek is vannak olyan intő jelei, amelyek egyértelműen arra mutatnak, hogy valami gond van, valami nem működik megfelelően a szervezetben. Lássuk, melyek azok, amelyekről eddig lehet, hogy nem is tudtál!

Folyamatosan a mosdóba jársz Kép forrása: flickr.com

1/6 Folyamatosan a mosdóba jársz

A cukorbetegség során a szervezet inzulinja csökkent vagy teljesen hiányzik, aminek következtében a test nem képes a vérből felvenni a cukrot.

Ennek egyik tünete lehet, ha folyamatosan a mosdóba jársz, akkor is, ha nem iszol sokat, a szervezet ugyanis így próbálja üríteni a nem lebontott cukrot a a rendszerből.

Mivel ebben az esetben túl sok folyadék távozik a szervezetedből, így annak ellenére, hogy gyakran iszol, folyamatosan szomjasnak érzed majd magad.

Tehát ha soha nem tudod átaludni az éjszakát anélkül, hogy többször felkelnél pisilni, nem bírsz ki egy néhány órás autóutat megállás nélkül és indokolatlanul is sokat jársz a mosdóba, akkor érdemes kivizsgáltatnod magad!

2/6 Állandóan szomjasnak érzed magad

Az előző ponttal összefüggésben van az is, hogy ha sokszor jársz a mosdóba, akkor folyamatosan szomjasnak is érezheted magad.

Ha szinte már vattát köpsz rendszeres folyadékpótlás mellett is, akkor lehet, hogy az anyagcseréddel is gond van.

Tipp: Az sem mindegy, hogy mit iszol napközben, nem jók ugyanis a különböző ízesített üdítők, szénsavas, cukros italok, hiszen ezektől csak még szomjasabbnak érzed majd magad.

Mindig túlságosan fáradt vagy Kép forrása: spiceee.net

3/6 Mindig túlságosan fáradt vagy

A dehidratáltság egyik leggyakoribb jele a fáradékonyság.

Fáradt vagy ébredéskor, napközben, étkezések után és este is alig várod már, hogy hazaérj és bezuhanj a párnák közé a puha kanapédra.

Vannak ilyen időszakok, ez nem vitás, van, amikor egy kicsit jobban oda kell tenned magad és amikor teljesen lemerülsz, de ha ez egy hosszabb ideje tartó időszak, akkor érdemes utánajárni a kiváltó okoknak.

Nem kell persze a legrosszabbra gondolni, lehet, hogy csak alvászavaraid vannak, előfordulhat, hogy az étkezéseden és a napi rutinodon kell egy kicsit változtatni, de egy biztos, lépned kell!

4/6 Gond van a látásoddal

Előfordulhat, hogy amikor túl magas a vércukorszint a szervezetedben, akkor ez a látásodra is hatással van, persze nem a jó irányba.

A szemben található, fókuszálásért felelős lencse ugyanis ilyenkor túl sok folyadékkal érintkezik, ami eldeformálhatja a felületét, így képtelen lesz a megfelelő fókuszálásra.

Nem 100%, hogy a cukorbetegség áll a háttérben, de egy orvosi vizsgálat sosem árt, hogy megnyugodj, nem igaz?

Nincsenek rendben a fogaid Kép forrása: completo.tumblr.com

5/6 Nincsenek rendben a fogaid

A magasabb vércukorszint miatt a szád, a fogaid környéke és az ínyek sokkal hívogatóbb környezetet biztosítanak a baktériumoknak, mintha makkegészséges lennél.

Normál esetben ugyanis a szervezeted hatékonyan tud küzdeni a fertőzések ellen, így a betegségeknek és a különböző fertőzések kialakulásának is kisebb a valószínűsége.

Sokszor fáj a fogad, érzékeny az ínyed és előfordul, hogy vérzik is?

Bármennyire is szeretnéd távol tartani magad az orvosoktól, most itt az ideje egy időpontot kérned!

És akkor most mi a teendő? Kép forrása: pinterest.com

6/6 És akkor most mi a teendő?

Ha van néhány tünet, ami a fent felsoroltak közül ismerősen cseng és még nem sikerült megfejtened az okát, akkor lehet, hogy nem kell tovább kutakodnod, lehet, hogy a vércukorszinteddel van probléma.

Ne izgulj, nem biztos, hogy cukorbeteg vagy, szerencsére a szervezet ügyesen jelez minden alkalommal, amikor valami gond van, így ha időben észrevetted a jeleket, akkor lehet, hogy elég csak egy élesebb életmódváltás vagy egy rendszeresebb orvosi kontroll.

Egy teljes vérkép, egy terheléses cukorvizsgálat és egy hormonvizsgálat mindenképpen jól jöhet!