7 szuper gyógynövényes tea, amit kötelezővé kellene tenni a nők számára

7 szuper gyógynövényes tea, amit kötelezővé kellene tenni a nők számára

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 szuper gyógynövényes tea, amit kötelezővé kellene tenni a nők számára

A teafogyasztás – legyen szó fekete, zöld vagy fehér változatról – már önmagában is egészséges. Gyógynövények hozzáadásával azonban még többet tehetsz a testi-lelki harmónia eléréséért. Lássuk a leghasznosabbakat ezek közül!

Kamilla

A sárga közepű, fehér szirmú virágot szinte már közhelyesen emlegetik, ha egészségügyi problémáról van szó.

Ez nem véletlen, hiszen a kamilla segít az álmatlanság, a szorongás, a pánikbetegség, az izombántalmak, a sebek, az égési sérülések, az ekcéma és más bőrproblémák, az emésztési zavarok, a megfázás, illetve a menstruációs görcsök enyhítésében.

Egyes kutatások szerint még a migrén ellen is hatékony, valamint az irritábilis bélszindróma (IBS) tünetmentessé válását is sürgeti.

Málnalevél

Magas magnézium, kálium, vas és B-vitamin tartalma hozzájárul az émelygés, a végtagfájdalmak és az alvászavarok leküzdéséhez, különösen a terhesség során.

A benne található tápanyag-koktél természetes úton állítja helyre a hormonháztartást, így gyakran javasolják azoknak is, akik kisbabát szeretnének, vagy éppen ciklusproblémákkal küszködnek.

Már a szájba jutva elkezdi kifejteni áldásos hatását, hiszen enyhíti az ínygyulladást.

Menta

Már az ókori Rómában is gyógyítási célokra használták. Teájának íze és illata nemcsak hangulatjavító hatású, de serkenti az agyfunkciókat is.

Érdemes cukor hozzáadása nélkül, esetleg steviával édesítve fogyasztani, mert ebben az esetben a kávénál sokkal egészségesebb serkentőszert lehet belőle nyerni.

Gyorsítja az anyagcserét, tehát fogyókúra során kifejezetten célszerű kortyolni.

Levendula

Az illatos gyógynövény illóolaját rengetegen hordják maguknál apró üvegcsében, hogy néhány szimatolással enyhítsék a stresszt, illetve csillapítsák a fejfájást.

Kutatások bizonyítják: nem placebo-hatásról van szó, hanem valódi idegnyugtatásról.

Álmatlanság, idegesség, migrén és emésztési zavarok esetén fogyaszd bátran, de napi két-három bögrénél ne többet, mert ennél nagyobb mennyiség irritálhatja a gyomrodat!

Borsmenta

A menta ezen fajtáját fontos külön kiemelnünk, hiszen egy olyan betegség gyógyításában segíthet, aminek a kialakulására az orvostudománynak jelenleg még nincs magyarázata.

Ez pedig az irritábilis bélszindróma, melyért elsősorban lelki okokat tartanak felelősnek.

A kellemetlen kórképet fokozott gázképződés, hasmenés, puffadás és görcsök kísérik – mindezt a borsmentából készült tea hatékonyan enyhíti, de megfázás vagy kiütések esetén is segít.

Körömvirág

Bizonyítottan gyorsítja a meghűlés lefolyását, krémben alkalmazva pedig csökkenti a hüvelygomba kiújulásának esélyét.

Kivonata a nemi herpesz ellen is hatékony, teája ugyanakkor a húgyúti fertőzések, a migrénes fejfájás, a krónikus fáradtság és a szénanátha legyőzésére is jolly jokerként használható.

Sőt, egyes feltételezések alapján a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kellemetlenségeit is visszaszorítja.

Gyömbér

A világszerte legismertebb gyógynövények egyike serkenti a vérkeringést, vérhígító és fertőtlenítő hatású, emellett vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, idegnyugtató, gombaölő, valamint a méregtelenítési folyamatokat is ösztönzi.

A járműveken fellépő émelygés kitűnően megelőzhető vele, csakúgy, mint nehéz ételek fogyasztásakor az emésztési problémák. Sőt, a menstruációs görcsöket szintén enyhíti.

Mielőtt gyógynövénytea-kúrába kezdenél, konkrét betegség esetén kérdezd ki az orvosod véleményét! A fitoterápia ugyanis kölcsönhatásba léphet a gyógyszeres kezeléssel.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!