A 7 legártalmasabb étel – Testi és lelki szinten is kárt tehet benned

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
A 7 legártalmasabb étel – Testi és lelki szinten is kárt tehet benned

Kép forrása: unsplash

Mindaz, amit nap mint nap megeszünk, beépül a szervezetünkbe. Ha az embert egységként értelmezzük, akkor elmondhatjuk, hogy táplálékaink befolyásolják testi és lelki közérzetünket:  érzéseinket, hangulatunkat, a történésekhez és kapcsolatainkhoz való viszonyulásunkat, sorsunkat. „Amit megeszel, az Te leszel”, tartja a mondás, és ez nemcsak a táplálékok fizikai hatására vonatkozik, hanem jelenünk megélésén keresztül életünk alakulására is.

Ártalmas zsírok Kép forrása: unsplash

A telített, állati eredetű zsírok szervezetünkben meszesedést okoznak, elmerevítik az artériák falát, és szívrohamot, agyvérzést okoznak.

A vörös húsok, a sertéshús, a tejtermékek, a vaj és a sajt telített zsírokat tartalmaznak. Ezek a zsírok megnövelik a vérnyomást, mérgező csomókká állnak össze, elraktározódnak, és hízást okoznak. 

Hidrogénezett zsírok a növényi olajok megszilárdulása során keletkeznek. A főző- és étkezési margarinok hidrogénezett zsírok, ezért a bennük sült burgonya, az édességek, a sütemények és péksütemények is tartalmaznak ártalmas zsírokat.

Megzavarják az anyagcserét, súlygyarapodást okoznak. 

Hagyományos termesztésű növények Kép forrása: unsplash

A hagyományos termesztés azt jelenti, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vegyszerekkel permetezik, műtrágyával és gyomirtóval kezelt talajon termesztik.

A vegyszermaradványok a testbe jutva kárt tesznek a sejtekben és a szervekben, tönkreteszik az emésztőrendszert.

Érdemes bioélelmiszereket fogyasztani, mert ezek nem terhelik meg az emésztést, és nem mérgezik a szervezetet.