Tengeri, himalája vagy kősó? A legnagyobb különbségek a sófajták között

Szirák Viki
Írta: ,

Ha azt mondjuk neked, hogy „", valószínűleg az jut eszedbe, ami a konyhaszekrényedben áll, és amit a főzéshez, sütéshez használsz. De gondoltad volna, hogy sók tekintetében is többféle típus létezik, egészen más jellegzetességekkel? Mi most elhoztunk hármat, és eláruljuk, mi a különbség közöttük.

A különböző sókat eltérő módon nyerik ki a szakértők, így azzal sem árt tisztában lenni, hogy amit vásárolsz, milyen módon keletkezik.

A kősó az a típus, amit bányászással nyernek ki, de eredetét tekintve igazából ez is tengerből származik: mindössze annyi az eltérés, hogy több millió évvel korábban a Föld mozgásából kifolyólag egyes óceánok és tengerek részei elzáródtak, és kiszáradtak.

Ebből jöttek létre a sóbányák, és helyszíntől függően más színe lehet az innen kinyert anyagoknak.

Ezt nem igazán szoktuk fogyasztani, noha alapjában véve nem mérgező hatású.

Azonban sokkal durvább szemcsével bír, mint a konyhádban lévő só, ráadásul szürke árnyalattal rendelkezik, és megesik, hogy kisebb kavicsokat is találhatunk benne.

Emiatt inkább ipari só vagy útszóró szerepét tölti be.

Ahogy írtuk is, a bányászott só lényegében ugyancsak a tengerből származik, így nem meglepő, hogy nincs is olyan nagy különbség közte és a tengeri só között.

Amiben eltérnek egymástól, az az, hogy utóbbit a tengervíz lepárlásával nyerik ki, és többnyire konyhasót hoznak létre belőle, ami kisebb vagy nagyobb szemcsékkel is rendelkezhet.

Szakértők szerint, ha finomítatlan a só, az sokkal egészségesebb, hiszen megőrzi ásványi anyagainak jelentős részét, míg ha átesik ezen a folyamaton, lényegesen kevesebbet tartalmaz már belőlük.

A kisebb szemű só az, ami valószínűleg a te konyhádban is megtalálható, főzöl vele, és szépen, észrevétlenül feloldódik az ételben.

A nagyobb szemű viszont már inkább díszítő szerepet tölt be a tányéron, általában éttermekben (esetleg kiflin, péksüteményen), de lényegesen erősebb íze is van. Persze bajod nem lesz tőle, ha megeszed – de azért nem árt odafigyelni a mértékletességre!

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?